'Vlamingen houden weer meer van België'

28/04/15 om 04:33 - Bijgewerkt om 04:33

Voor het eerst sinds de jaren negentig kalft in Vlaanderen de steun voor een staatshervorming af. Dat blijkt uit een onderzoek van van het Instituut voor Sociaal en Politiek Opinieonderzoek (ISPO) van de KU Leuven. Voor slechts 5,7 procent van de kiezers is de staatshervorming stembepaldend.

'Vlamingen houden weer meer van België'

Siegfried Bracke (N-VA) © BELGA

De Standaard en Het Nieuwsblad berichten over het onderzoek.

Daaruit blijkt dat voor nauwelijks 5,7 procent van de Vlaamse kiezers de staatshervorming meespeelde bij het maken van een keuze tijdens de verkiezingen van vorig jaar. Zelfs bij de N-VA-kiezers haalt slechts een op de negen kiezers, 11 procent, de staatshervorming aan als een stembepalend onderwerp.

'Bocht van Bracke'

In 2007 speelde de staatshervorming mee bij 13,3 procent van de kiezers in Vlaanderen. Drie jaar later, na de val van de regering over de BHV-kwestie, was dat 19,7 procent, en bij N-VA-kiezers zelfs 40 procent. De kiezers die meer of alle bevoegd­heden in Vlaamse handen willen, hebben voor het eerst sinds lang geen meerderheid meer. Vlamingen identificeren zich daarentegen meer dan vroeger met België.

Volgens onderzoeker Koen Abts heeft de N-VA geanticipeerd op de veranderende verzuchtingen bij de kiezers door de 'bocht van (Siegfried) Bracke' te maken, en het regeringswerk vooral op economische thema's te richten.

(Belga/RR)

Lees meer over:

Onze partners