'Vlaanderen wil containers voor hulpbehoevende bejaarden'

17/03/15 om 05:35 - Bijgewerkt om 11:25

Zorgen voor bejaarde ouders of grootouders: als het aan de Vlaamse overheid ligt, kan dat straks in een container in uw achtertuin. Vlaanderen financiert een onderzoek naar een perfect uitgeruste verplaatsbare woonruimte die hulpbehoevende bejaarden langer thuis (of bij hun kinderen) moet houden.

'Vlaanderen wil containers voor hulpbehoevende bejaarden'

Archiefbeeld van een wooncontainer © deuleinsolite.fr

Dat schrijft Het Nieuwsblad.

"Mobiele mantelzorgwoningen zijn een oplossing voor de lange wachtlijsten", zegt Lieve Apers van het Agentschap Ondernemen. "Het gaat om een soort container die helemaal op maat wordt ingevuld en in één dag in je tuin kan worden geplaatst of weggenomen. Zo heeft iedereen zijn privacy."

De Vlaamse overheid investeert nu een paar honderdduizend euro in een blauwdruk voor dit soort flexibele wooneenheden. "Je zal ze kunnen kopen of huren. Het is een tijdelijke oplossing: ze moeten makkelijk kunnen worden omgebouwd voor iemand anders."

Ook voor senioren zelf kan een container een waardevol initiatief zijn, zegt neuroloog en ouderenpsychiater Mathieu Vandenbulcke (UZ Leuven). 'Een steeds grotere groep ­bejaarden woont alleen en vereenzaamt', zegt die. 'Door dit systeem kan je depressies voorkomen.'

(Belga/RR)

Lees meer over:

Onze partners