PS beschuldigt cdH van 'verraad' en 'onverantwoordelijke houding'

19/06/17 om 17:30 - Bijgewerkt om 17:30

Bron: Belga

De PS heeft gereageerd op de aankondiging van coalitiepartner cdH om zonder de socialisten te willen regeren in de deelstaten. De PS spreekt van 'verraad' en zegt dat het cdH zich 'onverantwoordelijk' gedraagt. De socialisten menen dat cdH de maatregelen tegen het cumuleren van mandaten niet zien zitten.

De Parti Socialiste is niet te spreken over de soloslim van cdH, die niet meer met de PS wil samenwerken. 'Nu de PS duidelijk stelling inneemt voor een decumul, heeft het cdH blijkbaar schrik gekregen', zegt een mededeling van de PS.

De Franstalige socialisten benadrukken dat verschillende partijen betrokken zijn in de 'affaires'. 'De PS heeft al noodzakelijke maatregelen genomen om het vertrouwen van de burger in de democratische instellingen te herstellen. Intern gaat het werk verder en de PS hoopt dat het de steun krijg van andere partijen', zegt de mededeling. Het cdH heeft er volgens de PS gekozen om 'te deserteren'.

Volgens de PS hebben de Waalse en Brusselse regeringen recent 'radicale' beslissingen genomen die moeten zorgen voor meer ethiek in de politiek. Bovendien, zegt het PS-hoofdkwartier, werken beide gewestregeringen hard om de economische toestand te verbeteren en om het leven van de burgers te verbeteren. 'De beslissing van het cdH houdt elke snelle vooruitgang voor de Walen en Brusselaars tegen. Die houding is onverantwoordelijk'.

Laurette Onkelinx, voorzitter van de Brusselse PS-federatie, reageert verbaasd op de beslissing van het cdH. Ze meent dat die partij schrik heeft om de cumul op te geven. 'Het cdH verlaat alle regeringen waarin ze zetelt. Dat is haar recht. Maar het is vreemd'. Onkelinx zegt dat de PS het moeilijk heeft vanwege het 'onaanvaardbare gedrag' van sommige leden. 'Maar we hebben de koe bij de horens gevat', zegt het PS-kopstuk.

Hervormingen om misbruiken tegen te gaan, zullen binnenkort in de parlementen besproken worden. Dat het cdH net nu opstapt, is volgens Onkelinx 'onbegrijpelijk'. 'En dat verdoezelt zonder enige twijfel een ander doel'.

Onze partners