Jo Vermeulen voorgedragen als voorzitter SP.A-Antwerpen

12/05/15 om 22:38 - Bijgewerkt om 22:38

Terwijl Kathleen Van Brempt de nieuwe fractieleider wordt van de SP.A in de Antwerpse gemeenteraad, wordt Jo Vermeulen voorzitter van de partij in de stad. Beide functies werden tot voor kort vervuld door Yasmine Kherbache.

Jo Vermeulen voorgedragen als voorzitter SP.A-Antwerpen

Jo Vermeulen © BELGA

Dat Europees parlementslid Kathleen Van Brempt (45) de nieuwe fractieleider wordt, werd dinsdagavond door het lokaal partijbestuur, in samenspraak met de gemeenteraadsfractie, bekrachtigd. Eerder was het nieuws al in Gazet van Antwerpen verschenen.

Voormalig Vlaams parlementslid Jo Vermeulen zal dan, zo werd beslist, worden voorgedragen als kandidaat-voorzitter van SP.A stad Antwerpen.

Yasmine Kherbache had in februari aangegeven dat ze zou stoppen als fractieleider, en eind april had ze ook ontslag genomen als lokaal partijvoorzitter, naar eigen zeggen om gezondheidsredenen.

'Vernieuwing'

De voorbije maanden leidden provinciaal gedeputeerde Inga Verhaert en gemeenteraadslid en voormalig schepen Robert Voorhamme de zoektocht naar een nieuw dagelijks bestuur voor de Antwerpse SP.A-afdeling, en probeerde ze een vernieuwde fractiewerking in de Antwerpse gemeenteraad op poten te zetten. Van Brempt, die volgens sommige bronnen niet stond te springen voor de baan, zal nu volgens de partij de komende maanden die vernieuwingsoperatie verder vormgeven, waarna ze vanaf september ook effectief de rol van fractieleider zal vervullen. Ze behoudt naar eigen zeggen wel gewoon haar engagementen in het Europees Parlement.

De nieuwe lokale partijvoorzitter wordt naar alle waarschijnlijkheid de 61-jarige Jo Vermeulen, die onder het bewind van Patrick Janssens nog SP.A-fractieleider was maar intussen niet langer in de gemeenteraad zetelt. Als kandidaat-ondervoorzitter wordt huidig partijsecretaris Elke Van Espen, medewerkster van gewezen minister Monica De Coninck, naar voor geschoven. Frank Geudens, districtsraadslid in Deurne, zou de nieuwe partijsecretaris worden.

Een algemene ledenvergadering moet in juni nog wel zijn goedkeuring geven. "Met een sterk team, onze leden en onze mandatarissen, willen wij ons voluit inzetten voor Antwerpen", zeggen Van Brempt en Vermeulen in een mededeling. "We zullen de komende maanden de tijd nemen om in alle rust de vernieuwing van onze partij af te ronden."

(Belga/RR)

Onze partners