'We krijgen de koudste winter in 100 jaar'

- Bijgewerkt

Deze winter wordt de koudste winter in 100 jaar. Dat voorspellen Duitse en Amerikaanse weersvoorspellers op basis van computermodellen van de Amerikaanse National Weather Service.

'We krijgen de koudste winter in 100 jaar'

Volgens computermodellen van de Amerikaanse National Weather Service krijgen we in Europa de koudste winter in 100 jaar. Volgens Belgische weermannen is het onmogelijk om het weer op langere termijn te voorspellen. © REUTERS

De horrorwinter die er aan zou komen, is een gevolg van de opwarming van de aarde. Het ijs op de Noordpool smelt weg aan een hoog tempo. Daardoor wordt koude lucht aangevoerd naar het zuiden. Deze koude luchtstroom zou ons normaal weer overheersen met als resultaat de koudste winter in 100 jaar.

Volgens VTM-weerman David Dehenauw is de voorspelling weinig betrouwbaar. 'Als we de seizoensvoorspellingen van de voorbij seizoenen bekijken, bleken ze nooit te kloppen,' zegt hij in Het Laatste Nieuws. 'De voorbije zomer ging bijvoorbeeld de slechtste in de afgelopen 200 jaar zijn.'

Weersvoorspellers in België en ook het KMI wagen zich nooit aan lange termijn voorspellingen. Daarvoor is de wetenschap nog niet ver genoeg gevorderd.

Strenge winters

Het klopt wel dat we de afgelopen 5 jaar uitzonderlijk strenge winters hebben gehad en dat we vaak zeer uitzonderlijk lange periodes geconfronteerd werden met erg koude temperaturen, iets wat bijzonder a-typisch is aan ons klimaat. Weerman Eddy De Mey zei eerder al op Knack.be dat dit fenomeen wel degelijk het gevolg is van de opwarming vande aarde en het daarmee gepaard gaande smelten van het ijs op de Noordpool.

Over de winter van 2013 - 2014 waagt zich in ons land niemand aan een voorspelling.

Mediaclub aanbiedingen

Onze partners

Alterego Design

Design en deco

Koop uw meubelen online of in onze showrooms (Luik & Brussel).

Generali

Brandverzekering

Een maximale bescherming voor u, uw gezin, uw spullen en uw woning.

Parship

Dating met Parship

Vind de partner die echt bij je past.

CIAO

Goedkoper kopen met Ciao

Vind, vergelijk en koop tegen de beste prijs.

Generali

Autoverzekering

Nieuwe wagen? Kies de volledige bescherming voor u en uw wagen bij Generali!