VS voeren smog uit China in

22/01/14 om 12:13 - Bijgewerkt om 12:13

Niet alleen onze goedkope kledij en elektronica zijn 'made in China', maar ook de vervuilde lucht die de Amerikanen inademen is dat, zo beweren wetenschappers.

VS voeren smog uit China in

© Reuters

Uit een wetenschappelijke studie in de Proceedings of the National Academy of Sciences blijkt dat de vervuilde Chinese lucht via de Stille Oceaan nu ook het westen van de Verenigde Staten heeft bereikt.

De wetenschappers spreken van een 'boomerang-effect' omdat de verhoogde CO2-uitstoot in China het gevolg is van het outsourcen van de Amerikaanse industrie naar China. Het verplaatsen van het productieproces van Amerika naar China is dus niet altijd een goede zaak voor de gezondheid van de bevolking in de VS of andere landen in het noordelijk halfrond.

Volgens de studie heeft de Amerikaanse stad Los Angeles minstens één extra smogdag per jaar als gevolg van de Chinese uitstoot. In slechts enkele dagen voeren westenvinden chemicaliën zoals zwaveldioxide, koolstofmonoxide en roetdeeltjes via de Stille Oceaan naar de VS.

Gedeelde verantwoordelijkheid

Het is de eerste keer dat een studie de impact van de wereldwijde consumptie op de vervuiling onderzoekt. Negen wetenschappers uit China, de VS en het Verenigd Koninkrijk ontdekten dat zo'n 20 procent van de Chinese vervuiling het gevolg is van producten die voor de export zijn bestemd.

Steve Davis van de universiteit van Californië, een van de auteurs van de studie, wijst erop dat de wereldwijde luchtvervuiling een gedeelde verantwoordelijkheid is. 'Het gaat niet over wie schuld heeft aan deze uitsoot, maar over het gemeenschappelijke belang van het inperken van de vervuiling', Aldus Davis aan de Los Angeles Times.

Volgens de onderzoekers is de verhoogde uitstoot in China ook de hoofdreden waarom de globale luchtvervuiling tussen 2000 en 2009 zo hoog bleef, ook al daalde de uitstoot in de VS, Europa en Japan.

Stijging van 400 procent

De productie van exportgoederen in China steeg tussen 2000 en 2007 met bijna 400 procent. Maar terwijl de Chinezen goedkopere elektronica naar het Westen brachten, kregen de Chinese steden tegelijkertijd een verstikkende smog cadeau. Uit eerder onderzoek blijkt bovendien dat de luchtvervuiling in het noorden van China tot een daling van de levensverwachting heeft geleid.

Lees meer over:

Onze partners