VS kreunt onder grootste droogte sinds 1955

© Reuters

In grote delen van de Verenigde Staten schroeien de gewassen van de velden af. De minister van landbouw bidt om regen.

De droogte is geconcentreerd in de Midwest, traditioneel de graanschuur van de VS, waar eindeloze maïsvelden het vlakke landschap domineren. In staten als Illinois, Iowa, Minnesota, South Dakota, Misouri en Nebraska heersen al weken temperaturen van meer dan 35 graden. Neerslag is er niet of nauwelijks.

Minister op de knieën
Bijgevolg komen de oogsten in het gedrang. Volgens VS-minister van landbouw Tom Vilsack, die de situatie woensdag besprak met president Barack Obama, zijn de getroffen gebieden goed voor driekwart van de Amerikaanse maïs- en sojaproductie.

Vilsack noemde de situatie na zijn vergadering met Obama “de ergste in 25 jaar.” Hij voegde eraan toe dat hij om regen bidt. “Ik ga elke dag op mijn knieën zitten en zeg een extra gebed op”, citeerde de New York Times hem. “Als ik een regendans kende, zou ik hem nu doen.”

Rampgebied
Graanprijzen in de VS zijn de voorbije weken gestegen met meer dan een derde, die van soja met een kwart. Veel landbouwers sturen hun vee naar het slachthuis omdat het te duur is om het te voederen.

1297 counties (het Amerikaanse equivalent van onze provincies) in 29 staten zijn uitgeroepen tot rampgebeid. Dat is een derde van alle counties in de VS. Landbouwers daar komen in aanmerking voor noodleningen.

De droogte is de grootste sinds 1955. Vandaag is 55 procent van het land getroffen door matige tot extreme droogtes. In 1956 was dat 58 procent.

Klimaatverandering
De droogte volgt op een zeer hete maand juni. Overal in de VS sneuvelen aan de lopende band warmterecords. Extreme stormen gevolgd door een hittegolf zetten enkele weken terug miljoenen mensen onder stroom in de buurt van Washington DC. Vervolgens stierven tientallen mensen aan de gevolgen van de hitte.

Bijgevolg wordt er in de VS heel wat gespeculeerd over de vraag of het extreme weer van deze zomer het gevolg is van klimaatverandering. Minister Vilsack wilde daar echter niet op in gaan.

“Al wat we weten, is dat er op dit moment veel landbouwers zijn die het moeilijk hebben”, zei hij. “In plaats van ons te concentreren op wat dit veroorzaakt, moet onze prioriteit zijn wat we kunnen doen om hen te helpen.” (TV)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content