VN-Rapport: Klimaatverandering bedreigt de voedselvoorziening

02/11/13 om 01:35 - Bijgewerkt om 01:35

Volgens een gelekt rapport van het klimaatpanel van de VN zal de opwarming van de aarde ervoor zorgen dat er straks steeds minder voedsel beschikbaar is voor steeds meer mensen. Een crisis dreigt.

VN-Rapport: Klimaatverandering bedreigt de voedselvoorziening

Een Braziliaanse boer keert terug van zijn uitgedroogde velden. © REUTERS

Als de opwarming van de planeet aan het huidige tempo verder gaat, voorspelt het International Panel om Climate Change (IPCC), dan zullen de landbouwopbrengsten voor de rest van deze eeuw met 2 procent per decennium dalen, terwijl de vraag elke tien jaar met 14 procent kan stijgen.

Dat staat te lezen in een nog niet gepubliceerd IPCC-rapport. De inhoud daarvan werd gelekt aan de krant The New York Times.

Armen de dupe

Hoewel klimaatverandering op sommige plekken positieve gevolgen kan hebben, is de balans negatief, stelt het IPCC. In koudere streken, waar tot nog toe weinig landbouw mogelijk was, zouden de opbrengsten stijgen. Tropische gebieden - en de armste inwoners van de planeet - zouden dan weer hard getroffen worden.

Ecosystemen in de tropen hebben het moeilijker om zich aan hogere tempetaturen aan te passen dan in streken met een gematigd klimaat. Bovendien wonen er verhoudingsgewijs meer armen in tropische landen.

Tegelijkertijd stijgen de inkomens in heel wat ontwikkelingslanden, zodat ook de vraag naar meer en beter voedsel stijgt. Koppel dat aan een aanbod dat daalt door de oplopende hitte en je krijgt prijsstijgingen die de armen dubbel pijn doen.

Het IPCC stipt aan de voedselprijzen de laatste jaren al scherp gestegen zijn. Die stijging waren grotendeels te wijten aan droogtes, overstromingen en hittegolven -weerfenomenen die in verband gebracht worden met klimaatverandering en volgens klimatologen de komende jaren nog frequenter zullen worden.

Niet te laat

Als de voorspellingen correct blijken, moet er bijkomend land in gebruik genomen worden voor de landbouw om aan de stijgende vraag naar voedsel te voldoen, voorspelt het IPCC. Dat betekent dat er aanzienlijke gebieden ontbost zouden moeten worden, wat zou leiden tot het vrijkomen van nog meer CO2, het voornaamste broeikasgas.

Het IPCC-rapport stelt dat het nog niet te laat is om de uitstoot van broeikasgassen aan banden te leggen en de ergste gevolgen van klimaatverandering af te wenden. Probleem is dat het grootste deel van de kosten nu meteen gemaakt moet worden, terwijl de echte opbrengst er pas tegen het einde van deze eeuw komt.

Het gelekte rapport is niet de definitieve versie, zeiden IPCC-bronnen aan de New York Times. Het werkstuk zou gefinaliseerd worden op een bijeenkomst in maart in het Japanse Yokohama.

Onze partners