VIDEO: Zo snel stijgt het CO2 in de atmosfeer

06/05/14 om 04:23 - Bijgewerkt om 04:23

Steeds meer wetenschappelijke data en rapporten tonen aan dat klimaatverandering in snel tempo voelbaar wordt. Dat komt omdat de mens steeds meer CO2 in de lucht pompt. Een nieuwe animatie toont aan hoe verbazend snel dat gaat.

VIDEO: Zo snel stijgt het CO2 in de atmosfeer

Ondanks alle inspanningen stoten we niet minder, maar net steeds meer CO2 uit. © Reuters

Het principe achter klimaatverandering is al sinds de 19de eeuw bekend: CO2, het bijproduct van de verbranding van fossiele brandstoffen als olie en steenkool houdt hitte vast. Ergo: hoe meer CO2 in de atmosfeer, hoe warmer de planeet wordt.

De laatste waarnemingen zijn wat dat betreft veelzeggend. Afgelopen april was de eerste maand in de menselijke geschiedenis met elke dag 400 ppm (deeltjes per miljoen) of meer in de atmosfeer. Dat is gemeten in het Mauna Loa-observatorium in Hawaii, waar de CO2-waarden al sinds 1958 opgetekend worden.

Hoeveel CO2 er in het verre verleden in de lucht zat, weten we van ijsboringen. In oud ijs zitten minuscule luchtbelletjes die laten zien hoe de atmosfeer toen samengesteld was.

Veilige grens overschreden

350 deeltjes per miljoen is de bovengrens die wetenschappers als veilig omschrijven. De eerste keer dat het CO2 op Manau Loa boven de 400 ppm ging, was in mei vorig jaar. Ondanks alle inspanningen om de CO2-uitstoot terug te schroeven, brengen we nog steeds ieder jaar meer van het goedje in de atmosfeer. Klimatologen nemen dan ook aan dat het niet lang meer zal duren voor we het hele jaar door waarden boven 400 ppm zien.

De volgende video, afkomstig van het Cooperative Institute for Research in Environmental Sciences in Colorado (VS) maakt aanschouwelijk hoe snel de stijging gaat:

De grafiek toont nog maar eens de vertrouwde hockeystick-curve, maar deze keer geanimeerd. Te zien is hoe het CO2-niveau haast 2000 jaar lang min of meer stabiel bleef rond 280 ppm. Vanaf de industriële revolutie schoot de CO2-concentratie de hoogte in. De 'veilige' grens van 350 ppm werd doorbroken in 1989.

Waarschuwingen

De laatste keer dat het CO2-gehalte zo hoog was (tussen 1 en 15 miljoen jaar geleden), had de aarde veel hogere temperaturen en een veel hogere zeespiegel dan vandaag. Het was dus een heel andere planeet dan degene waarop de menselijke beschaving pas de laatste paar duizenden jaren tot bloei kwam.

Vandaar dat de alarmbel steeds luider te horen is, onder meer in recente rapporten van de VS en de VS. "Het potentieel bestaat dat we een drempel overschrijden die leidt tot grote systeemveranderingen en dat we zo terechtkomen in een onbekende wereld, met zware consequenties", waarschuwt de VN. "Klimaatverandering, ooit beschouwd als een probleem voor de verre toekomst, is no onlosmakelijk deel van het heden", stelt het gelekte Amerikaanse rapport.

Onze partners