Veeteelt in Amazonegebied kan groeien zonder ontbossing

17/02/13 om 15:18 - Bijgewerkt om 15:18

De veeteelt in het Amazonegebied kan de komende jaren voldoende groeien zonder dat daarvoor meer ontbossing nodig is.

Veeteelt in Amazonegebied kan groeien zonder ontbossing

© Reuters

De veeteelt in het Amazonegebied kan de komende jaren voldoende groeien zonder dat daarvoor meer ontbossing nodig is. Tot die conclusie komt een Braziliaanse studie.

Tot 2022 kan de veeteelt in het Braziliaanse Amazonegebied zich uitbreiden en aan de vraag naar vlees voldoen zonder dat daarvoor meer bos moet sneuvelen, besluit het Instituut voor Mens en Milieu in het Amazonegebied (Imazon).

De productie in de regio is nu beperkt tot gemiddeld 80 kilogram vlees per hectare per jaar. Volgens de onderzoekers kan dat worden opgevoerd tot 300 kilogram.

Productiviteit 6,7 miljoen hectare verhogen

De sector kan de komende tien jaar aan de vraag naar vlees voldoen door de productiviteit van 6,7 miljoen hectare ontbost gebied te verhogen. Dat is een kwart van de potentiële graaslanden buiten de beschermde gebieden in het Amazonegebied.

"In het huidige model zou nog eens 12,7 miljoen hectare ontbost moet worden om aan de vraag te voldoen", zegt Imazon-onderzoeker Daniel Silva. "De middelen om het model te veranderen zijn aanwezig, maar het lage onderwijsniveau van de producenten en de inefficiëntie van de landbouwbeleid remmen het proces af." (IPS/SD)

Lees meer over:

Onze partners