'Vastgelopen poolschip bewijst dat klimaatopwarming onzin is' (Donald Trump)

03/01/14 om 10:11 - Bijgewerkt om 10:11

De beruchte klimaatontkenner Donald Trump vindt de hele redding van de 52 passagiers op het in de Zuidelijke IJszee geblokkeerde schip ironisch, aangezien het schip het veranderende klimaat in de regio bestudeerde.

'Vastgelopen poolschip bewijst dat klimaatopwarming onzin is' (Donald Trump)

Het onderzoeksschip, dat onder Russische vlag vaart, was sinds Kerstmis ingesloten door ijs, goed 2.800 kilometer ten zuiden van het Australische Hobart © AFP

De Amerikaanse ondernemer Donald Trump vindt het nogal ironisch dat een onderzoeksteam dat de klimaatopwarming bestudeert vast zat in het ijs. Zo tweette hij het volgende:

Het is niet de eerste keer dat Trump koud weer verwart met bredere klimaatpatronen, aldus de website Salon.com. Enkele jaren geleden stelde hij voor dat Al Gore zijn Nobelprijs zou teruggeven omdat het toen een opvallend koude winter was.

Onlangs raakte ook bekend dat Antarctica het aards kouderecord had gebroken: -94,7 graden Celsius. Maar dat haalt de wereldwijde wetenschappelijk consensus over de klimaatverandering nog niet onderuit, zeggen wetenschappers.

Volgens Tony Press, hoofd van het Antarctic Climate and Ecosystems Co-operative Research Centre is er in delen van Antarctica inderdaad een grotere hoeveelheid sneeuw gevallen, vooral in het oosten waar het schip zich bevindt, maar dat is eigenlijk te wijten aan de stijgende temperaturen. De aanwezigheid van zeeijs is volgens hem afhankelijk van 'variabele, lokale omstandigheden'.

Onze partners