Tien insecten die best lekker zijn

Annelies Van Erp
Annelies Van Erp Medewerker van ngo Memisa

Insecten doen mensen gillen, veroorzaken kippenvel en zijn een last. De diertjes worden niet meteen gezien als voedzame hapjes. Toch kunnen ze geroosterd, gefrituurd of gekookt best lekker zijn.

In veel landen is het eten van insecten normaal, maar in delen van de westerse cultuur zoals Europa nog niet.Toch kunnen ze geroosterd, gefrituurd of gekookt best lekker zijn. En een belangrijk voordeel: volgens de Verenigde Naties kan het eten van insecten de honger in ontwikkelingslanden bestrijden.

1. Bijen: Bijenlarven worden in verschillende culturen gewaardeerd als smakelijk hapje. Eigenlijk niet onlogisch dat ze goed smaken, als je bedenkt dat bijen zelf alleen maar stuifmeel en honing eten. Gebakken in boter smaken ze zoals champignons met spek. Volwassen bijen worden ook gegeten, geroosterd dan. Chinezen eten bijen als remedie tegen een zere keel.

2. Agave worm: Ook wel bekend als de maguey worm, deze larven worden soms opgenomen in tequila flessen als bewijs van authenticiteit en het alcoholpercentage (tequila moet een hoge alcoholwaarde bevatten om de worm te behouden). In Mexico worden ze gegeten als onderdeel van een maaltijd.

3. Mieren: Verschillende soorten mieren zijn geschikt voor consumptie. In Australië eten aboriginals ‘honing’mieren rauw. Zoals de naam doet vermoeden, hebben ze een zoete nasmaak. In Colombia toast de bevolking mieren, net zoals popcorn of nootjes. Rode mieren en hun eitjes zijn populair in Thaïland als ingrediënt voor een salade.

4. Sprinkhaan: In Mexico leuren straatverkopers in plaats van met frietjes of chips, met gegrilde sprinkhanen. Het insectje smaakt niet naar zijn verwanten garnaal of kreeft, maar is droger en zouter. Kenners omschrijven de smaak van sprinkhaan als “subtiel en aards”. Bovendien zijn de beestjes halal, dus toegestaan voor moslims om te eten. Als je in België sprinkhanen wil eten, moet je wel oppassen met wildvang. Sprinkhanen slaan namelijk pesticiden op in hun lichaam.

5. Kakkerlak: Zelfs kakkerlakken zijn eetbaar. Het gaat hier niet om de beestjes die u rond uw huis vindt. In tegenstelling tot wat veel mensen denken, kunnen kakkerlakken schoon en lekker zijn, vooral als ze gevoed zijn met verse groenten en fruit. Ze kunnen geroosterd, gebakken, gebraden of gekookt gegeten worden. Sissende kakkerlakken uit Madagascar hebben de smaak en structuur van vette kip.

6. Meelworm: Ze worden gekookt, gebakken, geroosterd bereid en hebben de smaak van nootachtige garnalen. Voor kinderen bestaan er zelfs lolly’s met meelwormen in verwerkt.

7. Sago larven: Gebakken Sagolarven is een specialiteit in Maleisië en Indonesië. In Borneo en Papoea-Nieuw-Guinea zijn ze vaak bereid in een Sago bloem, en verpakt in een Sago blad. Ze smaken zoals spek en ze zijn dan ook een essentiële bron van vet.

8. Termieten: In sommige delen van Afrika en in Indonesië is het eten van Termieten de normaalste zaak van de wereld. Ze worden verzameld bij de start van het regenseizoen wanneer andere bronnen van proteïnen schaars zijn.

9. Schorpioen: Technisch gezien geen insect, maar ook deze diertjes vindt u vaak gebakken terug in Thailand en China. Schorpioenen smaken een beetje naar krab. Ze worden specifiek gekweekt voor menselijke consumptie. Op deze manier is het gif al verwijderd.

10. Tarantula: Ook deze spin is geen insect, maar het harige diertje wordt gegeten en gesmaakt in onder meer Cambodja. Het akelige beest heeft gefrituurd een nootachtige smaak. De pootjes zijn krokant en om de delicatesse helemaal compleet te maken wordt wat knoflook toegevoegd.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content