‘Tegen 2047 is het koudste jaar heter dan het warmste nu’

Een man steekt de uitgedroogde Braziliaanse rivier Rio Negro over. © REUTERS

Tegen het midden van de eeuw zullen de koudste jaren op de meeste plekken ter wereld warmer zijn dan de heetste nu. Dat zal zware druk leggen op de ecosystemen en de maatschappij, zeggen Amerikaanse wetenschappers.

Als er niets gedaan wordt aan CO2-emissies zullen vanaf 2047 de gemiddelde temperaturen hogel liggen dan de records in de periode 1860-2005. In de tropen zullen die niveaus sneller bereikt worden en zullen ook de negatieve effecten groter zijn. Dat besluiten onderzoekers van de Universiteit van Hawaii, die hun resultaten publiceerden in het wetenschappelijke vakblad Nature.

“Het koudste jaar in de toekomst zal warmer worden dan het heetste jaar in het verleden”, zegt Camilo Mora, de wetenschapper die het onderzoek leidde, aan de New York Times. “Ga terug in je leven en denk aan het heetste, meest traumatische evenement dat je hebt meegemaakt. Zeer binnenkort zal dat de norm worden.”

Kantelpunten

Voor de studie werden 39 klimaatmodellen geanalyseerd. Op basis daarvan werden voor een reeks plaatsen op aarde de omslagpunten berekend waarna het normale klimaat heter wordt dan de pieken uit de periode 1860-2005. Voor New York zou dat 2047 zijn, voor Beijing 2046 en voor Moskou 2063.

In de tropen komen de omslagjaren er al sneller: 2031 voor Mexico City, 2029 voor Jakarta (Indonesië) en Lagos (Nigeria), en 2033 voor Bogotá in Colombia.

Bijkomend probleem is dat de tropen meestal arm zijn en dus minder middelen hebben om zich aan te passen aan een opwarmend klimaat. Bovendien zijn ook de planten en dieren er minder bestand tegen grote temperatuurschommelingen. Als zij zich genetisch niet kunnen aanpassen, dreigen soorten massaal uit te sterven.

‘Massieve consequenties’

Op de berekening omslagjaren zit een foutenmarge van vijf jaar. Als de uitstoot van broeikasgassen de komende jaren aanmerkelijk wordt teruggebracht, zouden de omslagjaren met enkele decennia kunnen uitgesteld worden, stellen de wetenschappers. Dat kan de wereld meer tijd geven om zich aan te passen.

Toch maken ze zich grote zorgen. “Ik ben er zeker van dat dit massieve biologische en sociale consequenties met zich zal meebrengen”, zegt Camilo Mora. “Hoe die er precies zullen uitzien, kan ik nu niet zeggen.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content