'Tegen 2030 verdwijnt 170 miljoen hectare bos'

28/04/15 om 00:55 - Bijgewerkt om 00:55

Als er geen actie wordt ondernomen, zal tegen 2030 zowat 170 miljoen hectare bos verloren gaan. Het gaat om een gebied even groot als Duitsland, Frankrijk, Spanje en Portugal samen. 80 procent van die ontbossing zal volgens een WWF-rapport gebeuren in elf gebieden, tien daarvan in de tropen.

'Tegen 2030 verdwijnt 170 miljoen hectare bos'

Illegale ontbossing in Amazonegebied © REUTERS

Die zogenaamde "ontbossingsfronten" zijn de Amazone, het Atlantisch Bos en Gran Chaco, Borneo, de Cerrado, Choco-Darien, het Congobekken, Oost-Afrika, Oost-Australië, de Mekong, Nieuw Guinea en Sumatra. De belangrijkste oorzaak van ontbossing is de uitbreidende landbouw, waaronder commerciële veeteelt, soja- en palmolieproductie, en in bepaalde regio's ook de kleinschalige landbouw.

Om het tij te keren zijn grootschalige interventies nodig, zegt Sabien Leemans, WWF-coördinator. "Het is mogelijk om de komende jaren tegemoet te komen aan de globale vraag naar voedsel, energie en grondstoffen, zonder hiervoor waardevolle bossen te kappen." Volgens WWF, dat vroeger bekend stond als World Wildlife Fund, vereist dit een betere wetgeving over landgebruik en samenwerking om lokale ontwikkeling mogelijk te maken en tegelijkertijd de belangrijke ecosystemen te beschermen.

Impact invoer

Recente studies tonen volgens WWF aan dat Europa een van de grootste importeurs is van producten die gelinkt kunnen worden aan ontbossing. De Europese consumptie van landbouw -en veeteeltproducten veroorzaakte tussen 1990 en 2008 het verlies van minstens 9 miljoen hectare bos, een gebied van tropisch bos "zo groot als Portugal".

Leemans: "De Europese Unie was één van de ondertekenaars van de VN-Bossenverklaring en heeft zich geëngageerd om maatregelen te treffen om ontbossing te stoppen, maar tot nu toe ontbreken er concrete maatregelen. Terwijl een aantal bedrijven zich geëngageerd hebben om ontbossing te weren uit hun toeleveringsketen, blijven de overheden momenteel achter. WWF vindt het belangrijk dat de EU nu actie onderneemt, zodat de engagementen van bedrijven aangevuld worden met beleid en wetgeving om de milieu impact van onze consumptie aan te pakken."

(Belga/RR)

Lees meer over:

Onze partners