Studie: Offshore-windmolens kunnen orkanen kortwieken

Windturbines op zee kunnen orkanen afzwakken, zegt een Amerikaanse studie. © REUTERS
Tom Vandyck
Tom Vandyck Tot 2014 correspondent in de VS voor Knack.be

Gigantische windmolenparken op zee kunnen orkanen vijftig procent afzwakken en op die manier kwetsbare kuststeden beschermen, stelt een Amerikaanse studie. Of het ook uitvoerbaar is, is een ander vraag.

De studie is van de hand van professor Mark Z. Jacobson van de Stanford-universiteit in Californië. Hij stelde zijn resultaten voor op de conferentie van de American Geophysical Union in San Francisco.

Volgens Jacobson en zijn team is het mogelijk om orkanen te kortwieken door reusachtige windmolenparken te bouwen op zee. De turbines zouden ervoor zorgen dat de windsnelheden van een orkaan gevoelig verlaagd worden. Bijgevolg zouden ook de destructieve stormvloeden die door orkaanwinden opgestuwd worden significant ingeperkt worden. Resultaat: veel minder schade aan land.

Katrina

Jacobson gebruikte voor zijn studie een computersimulatie van orkaan Katrina in 2005. Katrina maakte grote delen van New Orleans met de grond gelijk en was een van de meest vernietigend, dure en dodelijke orkanen uit de Amerikaanse geschiedenis.

Met 70.000 windturbines voor de kust van New Orleans zouden de windsnelheden van Katrina tot 50 procent herleid zijn, stelde Jacobson. De stormvloed, die in New Orleans de meeste schade aanrichtte, zou zelfs 72 procent kleiner geweest zijn.

Positief neveneffect: 0,45 terawatt aan windenergie. Ter vergelijking: de vier kernreactoren van Doel zijn samen goed voor een slordige drie gigawatt. Eén terawatt is gelijk aan duizend gigawatt.

Een simulatie van orkaan Sandy in 2012 gaf gelijkaardige, zij het ietwat minder spectaculaire resultaten. De stormvloed van Sandy zette delen van New York City onder water en vernielde de kustlijn van New Jersey. Met wat Jacobson ‘een muur van windmolens’ noemt voor de kust, zou de stormvloed volgens de simulatie met 21 procent verminderd zijn.

Investeringen

Jacobson had het niet over de haalbaarheid van zulke muren van windmolens. Veel kleinere offshore-windmolenparken zorgen overal ter wereld voor verzet. Met de bouw van tienduizenden turbines per keer zouden ook gigantische investeringen gepaard gaan, al stelde Jacobson wel dat ze zichzelf zouden terugbetalen met hun stroomproductie.

De bescherming van kustlijnen in orkaangebieden zal de komende decennia steeds meer zorgen baren. Klimaatwetenschappers stellen dat door de opwarming van de aarde waarschijnlijk niet de frequentie van orkanen, maar wel hun sterkte zal toenemen. Vooral stormvloeden zijn dan van belang. Met een stijgende zeespiegel als basis zullen die steeds hoger – en dus gevaarlijker – worden.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content