Studie: 'Er zijn veel meer bomen dan gedacht, maar ze worden snel omgehakt'

03/09/15 om 00:20 - Bijgewerkt om 00:20

Er zijn, volgens een gigantische studie, op dit ogenblik 422 bomen per aardbewoner. En elk jaar is er anderhalve boom per persoon minder. Sinds de mens op de natuur ingrijpt, is bijna de helft van alle bomen gesneuveld.

Studie: 'Er zijn veel meer bomen dan gedacht, maar ze worden snel omgehakt'

Bosbrand in Spanje © REUTERS

Dat alles blijkt uit een studie die woensdag in het tijdschrift Nature werd gepubliceerd, en waar tientallen wetenschappers uit 15 landen aan hebben gewerkt. Ze baseren hun cijfermateriaal niet alleen op satellietbeelden (zoals tot nu doorgaans gebeurde) maar ook op observaties aan de grond. Er werden 429.775 metingen van 'boomdichtheid' verricht in meer dan 50 landen. Men spreekt in de studie van een boom als de stam minstens 10 centimeter diameter heeft.

De uitkomst is verrassend in die zin dat tot dusver werd uitgegaan van in totaal ongeveer 400 miljard bomen. Het zijn er veel meer, ongeveer 7,5 keer meer dan tot nu gedacht: 3.040 miljard. Er zijn niet meer bossen, preciseren de onderzoekers, maar er staan volgens de tellingen meer bomen in de bossen.

Dat is het goede nieuws. Het slechte nieuws is dat het aantal bomen met 46 procent gedaald is sinds de mens op het bosbestand ingrijpt, en dat de ontbossing nog versnelt. Dat kan men onder meer op basis van verdwenen woudzones vaststellen. Recente studies stellen dat er jaarlijks een territorium ter grootte van 2 maal Portugal ontbost wordt.

'Astronomisch verlies'

"We kunnen stellen dat er nu minder bomen zijn dan om het even wanneer in de geschiedenis van de mens", aldus Thomas Crowther in gesprek met de Washington Post. Crowther is verbonden aan The Yale School of Forestry and Environmental Studies, en is de hoofdauteur van de studie. De bijna-halvering van het aantal bomen noemt hij "een astronomische aangelegenheid".

Door direct en indirect ingrijpen van de mens verdwijnen jaarlijks 15,3 miljard bomen (2 bomen per mens, ruwweg), terwijl er mogelijk 5 miljard weer bijkomen. Het jaarlijks nettoverlies ligt op bijna 1,5 bomen per persoon.

De meeste bomen groeien in de tropen (1.390 miljard) tegenover 740 miljard in noordelijk en toendragebied, en 610 miljard in gematigde zones.

Boomarm India

De studie telt ook de bomen per land. Rusland komt aan kop met 641 miljard bomen, of 4.461 bomen per inwoner. Canada komt op plaats 2 qua totaal aantal maar staat op nummer 1 in de verhouding bomen/inwoners. Het land teltt 318 miljoen bomen of 8.953 bomen per persoon. Brazilië heeft 301 miljard bomen (1.494 per person). De VS hebben voor 319 miljoen mensen 228 miljard bomen (716 per person), en China telt 139 miljard bomen (102 per person).

India, met 35 miljard bomen, heeft 28 bomen per inwoner.

Lees meer over:

Onze partners