Stichting AAP waarschuwt voor uitsterven wilde berberaap

29/06/12 om 11:02 - Bijgewerkt om 11:02

De populatie wilde berberapen bevindt zich al enkele jaren in kritieke toestand. Veel jonge dieren komen terecht op markten of worden Marokko uit gesmokkeld.

Stichting AAP waarschuwt voor uitsterven wilde berberaap

© Wikipedia

Jonge berberapen worden vaak door stropers uit het wild geroofd. Baby-aapjes worden op marktpleinen te koop aangeboden of worden door handelaren naar Europa gesmokkeld.

Kritieke toestand De toestand van de berberaap is kritiek. In Marokko leven er naar schatting nog maar zo'n 4.000 dieren in het wild en dat aantal neemt onrustwekkend snel af. Er zijn nog steeds mensen die een aapje uit medelijden of fascinatie kopen en het dier proberen op te nemen in het gezin. Als de apen de puberteit bereiken, worden ze echter agressief en onvoorspelbaar. Ze worden dan maar gedumpt of, in het beste geval, bij dierenorganisaties gebracht.

"Mensen die een berberaap kopen dragen - ongewild - bij tot het uitsterven van de soort", zegt David van Gennep, directeur van Stichting AAP. "Ook wanneer ze met de dieren op de foto gaan en ervoor betalen, steunen ze de apensmokkel."

Gelukkig is in Noord-Afrika een mentaliteitsverandering gaande. De lokale bevolking ziet steeds meer het belang van de bescherming van de berberaap in.

Stichting AAP

AAP organiseert van 1 tot 16 juli een actie in de Spaanse havenstad Algeciras, omdat Spanje een belangrijke doorvoerhaven van berberapen is en veel dieren in Spaanse huiskamers terechtkomen. Dit gebeurt samen met onder andere de Spaanse vestiging AAP Primadomus en de dierenbeschermingsorganisatie DEPANA.

Behalve de actie in Spanje, draait er gedurende de hele zomer een voorlichtingsfilm in de vertrekhal van de haven en op de boten naar Marokko. (GM)

Lees meer over:

Onze partners