Steeds meer exotische spinnen in België

27/09/11 om 15:42 - Bijgewerkt om 15:42

Er komen steeds meer exotische spinnen in België voor. Vooral de import van de Zwarte Weduwe moet worden opgevolgd.

Steeds meer exotische spinnen in België

© Reuters

Het aantal meldingen van exotische spinnen ligt in vergelijking met tien jaar geleden achttien keer hoger. Vooral de import van de Zwarte weduwe moet opgevolgd worden.

Dat zegt Koen Van Keer van de Belgische arachnologische vereniging ARABEL in het natuurwetenschappelijk tijdschrift Natuur.focus. Van Keer pleit voor meer toezicht in havens.

De voorbije 35 jaar zijn 46 verschillende spinnensoorten België ingevoerd. Zo evolueerde het aantal meldingen van exotische spinnen van twaalf in de jaren 90 naar 216 tussen 2000 en 2010. "Die stijging heeft te maken met de toegenomen aandacht voor het fenomeen en het toegenomen vrachtverkeer, vooral de scheepvaart", aldus Van Keer.

Zwarte Weduwe

De sterkste stijgers zijn de meldingen van Zwarte weduwen, oorspronkelijk afkomstig uit het zuiden van de VS en Mexico. Tussen 2008 en 2011 werden 23 levende Zwarte weduwen en verschillende bevruchte eicocons verzameld in Antwerpse havencontainers, vooral tussen tweedehandsauto's. Er zijn nog geen bewijzen dat de soorten in ons land kunnen overleven. "Dat komt wellicht door de combinatie koude en vochtigheid."

Marmertrilspin

Exotische spinnen die ons land binnenkomen, zijn soms afkomstig uit streken waar ze zelf niet inheems zijn, zoals de Marmertrilspin. Die soort kwam België binnen via de VS, waar ze vanuit Zuid-Europa werd ingevoerd. Sommige soorten, zoals de Grote steatoda, passen zich aan en worden steeds meer algemeen.

Van Keer benadrukt dat er geen reden tot paniek is, maar vraagt toezicht in de Vlaamse havens. "Momenteel bestaat er geen meldpunt, laat staan een protocol voor bestrijding. Door onmiddellijk in te grijpen kunnen nochtans problemen met invasieve soorten vermeden worden." (Belga/INM)

Onze partners