Rusland claimt opnieuw groot deel van Noordpool bij VN

04/08/15 om 18:03 - Bijgewerkt om 18:03

Rusland claimt via de Verenigde Naties (VN) een gebied van 1,2 miljoen vierkante kilometer - 39 keer de oppervlakte van België - van de Noordpool. Het land ving met een gelijkaardige claim in 2001 bot bij de VN wegens gebrek aan bewijs, maar voert nu nieuwe argumenten aan.

Rusland claimt opnieuw groot deel van Noordpool bij VN

In 2007 dropte een onderzeeër de Russische vlag op de bodem van de oceaan. © /

Dat maakte het Russische ministerie van Buitenlandse Zaken bekend, melden verschillende persagentschappen. De nieuwe kandidatuur is volgens Moskou gesteund op 'een grote hoeveelheid wetenschappelijke gegevens uit jarenlang onderzoek'.

Betwist

De andere landen die aan het Noordpoolgebied grenzen - Noorwegen, Denemarken, Canada en de Verenigde Staten - betwisten de claim van Rusland. Ook zij proberen aanspraak te maken op delen van de Noordpool, omdat het gebied rijk is aan grondstoffen, vooral olie en gas.

In 2007 maakte Moskou nog eens duidelijk dat het het gebied als haar eigendom beschouwt, door een onderzeeër de Russische vlag op de bodem van de oceaan de laten droppen.

Militair

De nieuwe claim komt er ook een week nadat het Kremlin de uitbreiding van haar militaire aanwezigheid in het Noordpoolgebied aankondigde als onderdeel van een nieuwe maritieme doctrine. (KVDA)

Lees meer over:

Onze partners