Recordsmog verstikt Shanghai

07/12/13 om 00:27 - Bijgewerkt om 00:27

Een dichte, giftige smogwolk heeft er in de Chinese stad Shanghai voor gezorgd dat kinderen moesten thuisblijven van school, bouwwerven stilgelegd werden en vluchten afgelast. De waarden lagen 25 keer dan de veilige grens.

Recordsmog verstikt Shanghai

Een man staat op de beromde Bund in Shanghai. De wolkenkrabbers aan de overkant van de rivier zijn nauwelijks te zien. © REUTERS

De concentratie van gevaarlijke PM 2.5 fijne stofdeeltjes bereikte in Shanghai vrijdag 602,5 microgram per kubieke meter. Dat is haast 25 keer hoger dan wat de Wereldgezondheidsorganisatie als de veilige bovengrens definieert. In de stad bleven veel mensen binnen. Wie toch de straat op moest, deed dat vaak met en gezichtsmasker. De zichtbaarheid was beperkt tot enkele tientallen meters.

"Ik voel me alsof ik in wolken smog leef", hoorde het persbureau AP van Zheng Qiaoyun, een vrouw die haar zes maanden oude zoontje had thuisgehouden. "Ik heb hoofdpijn. Ik moet hoesten. Het is moeilijk om te ademen op weg naar kantoor."

De vervuiling was de hoogste sinds het begin van de metingen. Opmerkelijk: die metingen begonnen pas een jaar geleden. Luchtvervuiling is een probleem dat in China schrikwekkende afmetingen begint aan te nemen. Eerder dit jaar maakte ook de hoofdstad Beijing al een gelijkaardige reeks levensgevaarlijke smogdagen mee.

De oorzaken zijn bekend: fabrieken, steenkoolcentrales en steeds meer auto's op de wegen. Als de wind dan even stopt met waaien, schieten de concentraties de lucht in. Het stadsbestuur van Shanghai haalde alvast een flink deel van zijn wagenpark van de weg. Ook vuurwerk en sportmanifestaties werden afgelast.

Onze partners