Panda’s blijven 15 jaar in Pairi Daiza: een unicum

Eric Domb, baas van Pairi Daiza. © Belga
Simon Demeulemeester

De Chinese panda’s die naar Pairi Daiza komen, worden voor 15 jaar ‘uitgeleend’: het is voor het eerst dat China panda’s zo lang ter beschikking stelt.

De Chinese panda’s die naar Pairi Daiza komen, worden voor 15 jaar ‘uitgeleend’ aan de dierentuin: het is voor het eerst dat China panda’s voor zo’n lange tijd uitleent. Dat meldt het Chinese persagentschap Xinhuanet.

Zhang Hemin, het hoofd van het Chinese Centrum voor het Behoud van en Onderzoek naar Reuzenpanda’s, bevestigt aan Xinhuanet dat Xing Hui (het mannetje) en Hao Hao (het vrouwtje) in goede conditie waren en klaar voor hun vertrek. ‘Het is voor het eerst dat we onze reuzenpanda’s voor zo lang uitlenen.’

Xing Hui en Hao Hao, beiden vier jaar oud, worden uitgeleend aan Pairi Daiza in het kader van een kweekprogramma. Het centrum, het grootste onderzoekscentrum naar panda’s ter wereld, krijgt van overal aanvragen om panda’s uit te lenen. Meestal doet het dat voor een termijn van 10 jaar.

Erg bedreigd

De panda’s, die al voor heel wat relletjes zorgden in ons land, krijgen op hun reis – in een aan pandatransport aangepast vliegtuig – begeleiding van dierenartsen. Ook de eerste zes maanden van hun verblijf zullen ze door twee ervaren dierenartsen gevolgd worden.

Reuzenpanda’s behoren tot de meest bedreigde diersoorten ter wereld. Er leven er nog 1.600 in het wild, vooral in de bergen van de westelijke Chinese provincie Sichuan. Zo’n 300 reuzenpanda’s leven in gevangenschap. Er zijn meer dan 40 panda’s over de hele wereld ‘in bruikleen’. Het nageslacht dat zij voortbrachten, leeft in 17 zoo’s in 12 verschillende landen, aldus nog Xinhuanet.

10 redenen waarom de pandabeer niet zoveel geld waard is

Dat panda’s überhaupt nageslacht hebben, mag – met een lichte overdrijving – een wonder heten. Het pandavrouwtje is namelijk maar 12 uur per jaar vruchtbaar. Het voedsel dat ze eten, bamboe, heeft niet alleen geen enkele voedingswaarde, het dreigt ook nog eens zélf te verdwijnen. Dat zijn maar twee van de tien redenen die op te sommen zijn om niet zoveel geld en energie te steken in een diersoort die daar zelf eigenlijk weinig redenen toe lijkt te geven.

Lees: ’10 redenen waarom Elio Di Rupo de pandaberen beter niet naar Wallonië haalt’

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content