‘Overstromingen hebben niets met klimaatverandering te maken’

© Belga

“De neerslaghoeveelheden van de afgelopen dagen zijn uitzonderlijk, maar hebben niets met klimaatverandering te maken.” Dat zegt klimatoloog Luc Debontridder van het KMI.

De uitzonderlijke hoeveelheden neerslag en de bijhorende zware onweders van de afgelopen dagen zijn volgens Debontridder te wijten aan de “synoptische situatie”, of de positie van de luchtdrukgebieden boven ons land.

Moerasklimaat

“Sinds 27 mei zit België ingesloten tussen twee hogedrukgebieden, eentje in het noorden en eentje in het zuiden”, legt Debontridder uit. “Die situatie komt zelden voor en veroorzaakt een soort moerasklimaat: vochtig, weinig luchtdrukverschillen en dus weinig wind, waardoor storingen erg lang blijven hangen en de kans krijgen om volledig uit te regenen.”

Het gevolg zijn hevige stortbuien en grote neerslaghoeveelheden. “Sinds 27 mei is er elke dag wel ergens in België wateroverlast geweest, alleen de kust bleef grotendeels gespaard”, meent de klimatoloog.

De exacte neerslaghoeveelheden waren van locatie tot locatie erg verschillend, maar meerdere steden en gemeenten zouden volgens Debontridder wel in aanmerking kunnen komen voor een erkenning van het rampenfonds. “De standaarden voor erkenning liggen op 30 liter water per vierkante meter in een uur, of 60 liter per vierkante meter in 24 uur”, zegt hij.

Die waarden werden volgens Debontridder in meerdere regio’s overschreden. “Zo viel in het West-Vlaamse Roeselare op een gegeven moment 93 liter in 24 uur, in het Limburgse Lommel was dat zelfs meer dan 100 liter”.

Weer stabieler

Het hevige onweer dat dinsdagavond boven verschillende plaatsen in ons land losbrak, is volgens de klimatoloog dan weer niet uitzonderlijk. “Het was een mooi onweer, maar zo zien we er tijdens hete zomerdagen wel meer.” Het ziet ernaar uit dat het weer vanaf woensdag weer wat stabieler wordt. “De windrichting verandert en er komt ook terug wat meer wind, waardoor de storingen kunnen overwaaien”, aldus nog Debontridder. (Belga/TE)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content