Opnieuw monsterstorm op weg naar Filipijnen

04/12/14 om 09:48 - Bijgewerkt om 09:48

Een gigantische wervelstorm dreigt zaterdag precies de regio in de Filipijnen te treffen, die vorig jaar zwaar verwoest werd door de tyfoon Haiyan.

Opnieuw monsterstorm op weg naar Filipijnen

Een foto van tyfoon Hagupit genomen door een satelliet van de Nasa. © Reuters

In de Stille Oceaan neemt een tyfoon steeds gevaarlijkere proporties aan. Hagupit stevent donderdag met topsnelheden tot 230 kilometer per uur op de oostkust van de Filipijnen af.

Volgens berekeningen van meteorologen dreigt de gigantische wervelstorm zaterdag precies de regio te treffen, die vorig jaar zwaar verwoest werd door de taifoen Haiyan. Naar schatting 7.200 mensen kwamen daarbij om, meer dan vier miljoen mensen werden dakloos. Mogelijk verandert Hagupit wel nog van koers.

Ongewoon groot

Uit voorzorg werden de scholen in het gebied ongeveer 570 kilometer ten zuiden van de hoofdstad Manilla donderdag al gesloten. Bewoners zijn aan het hamsteren geslagen en leggen voorraden met levensmiddelen, kaarsen en batterijen aan.

Meteorologen stellen dat Hagupit met een diameter van 700 kilometer ongewoon groot is. De naam komt uit de Filipijnse taal Tagalog en betekent iets in de zin van "sterk opzwepen". (Belga/TE)

Lees meer over:

Onze partners