Kustgemeenten zetten zich schrap voor storm: hoogste waterstand in 30 jaar verwacht

Donkere wolken boven Oostende © Belga

De kustgemeenten nemen voorzorgsmaatregelen tegen het stormweer dat vanaf donderdagmiddag aan land zou komen.

Provinciegouverneur van West-Vlaanderen Carl Decaluwé (CD&V), die alles coördineert, draagt die maatregelen op.

Hoge waterstanden

Donderdagmiddag zou een storm aan land komen die vooral aan de kust voor problemen kan zorgen. ‘De combinatie van wind en springtij kan zorgen voor hoge waterstanden’, aldus de gouverneur.

Om 3 uur vrijdagochtend zou het water het hoogste peil bereiken. Samen met het MDK (Maritieme Dienstverlening Kust) wordt de situatie nauwgezet opgevolgd. ‘Via simulaties hebben we berekend dat het waterpeil 6,1 meter kan bereiken. Dat is de hoogste waterstand in 30 jaar. Ik ben dan ook bezig met alle burgemeesters aan te manen de nodige maatregelen te nemen’, zegt Decaluwé. ‘Maar er is nog geen reden tot paniek.’

De gouverneur wil vooral zorgen dat brandweer genoeg zandzakjes heeft om eventuele wateroverlast op te vangen. Daarnaast worden de jachthavens aangeraden om de boten binnen te houden en goed vast te leggen.

Blankenberge

Dat zal ook gebeuren in Blankenberge, een van de zwakkere plekken aan de kust. ‘We voorzien zandzakjes en lichten alle jachtclubs in. Ook de politie wordt ingezet en zal extra patrouilles uitvoeren’, aldus burgemeester Patrick De Klerck.

Langs de kustlijn staat ook een aantal schotbalken. Dat zijn een soort golfbrekers die de voorbije jaren werden gebouwd. ‘We gaan donderdagochtend de schotten plaatsen’, aldus de burgemeester. Ook onder meer in Oostende zal dat het geval zijn. (Belga/KVDA)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content