Koudegolf VS: Zelfs ijsberen blijven binnen

07/01/14 om 16:15 - Bijgewerkt om 16:15

De mensen in de Midwest van de VS zijn wel ijzige temperaturen gewend. Maar de huidige koudegolf doet ook de meest hardleerse onder hen sidderen. Zelfs de ijsberen vinden het te koud.

Koudegolf VS: Zelfs ijsberen blijven binnen

© AFP

In totaal treft de koudegolf meer dan 140 miljoen Amerikanen, meer dan een derde van het land. Meteorologen voorspellen dat het koudefront nog tot minstens midden deze week aanhoudt en dat het nog kouder kan worden. Het gaat om de ergste koudegolf sinds twintig jaar.

De mensen wordt aangeraden om voorzichtig te zijn en zo veel mogelijk binnen te blijven. Enkele minuten blootgesteld worden aan deze extreme temperaturen, kan al volstaan om ernstige verwondingen aan de huid op te lopen, zo waarschuwt de overheid.

Ook in de dierentuinen van Chicago en Pittsburgh worden ijsberen en pinguïns binnen gehouden. Aangezien ijsbeer Anana, die in de Lincoln Park Zoo in Chicago verblijft, niet zo'n dikke speklaag heeft als de ijsberen in het poolgebied, kan ze minder goed tegen de koude. Op de Noordpool mesten ijsberen zichzelf immers vet met zeehonden, maar in de zoo krijgt Anana geen zeehond te eten, aldus een woordvoerster van de dierentuin aan CNN.

In de National Aviary in Pittsburgh krijgen pinguïns en zee-arenden dan weer een uitgaansverbod.

- 51° Celsius: potentieel dodelijk

De koude breidt zich de komende dagen verder uit naar het oosten en in het bijzonder naar de staat New England, naast New York. Op sommige plaatsen in de VS kan het tot minus 51 graden Celsius worden, wat volgens de weerkundigen potentieel dodelijk is. Op meerdere plaatsen kunnen al dertig jaar bestaande kouderecords sneuvelen.

Volgens CNN heeft het winterweer de afgelopen week al aan dertien mensen het leven gekost. De meeste doden vielen bij verkeersongelukken, die zich voordeden in Michigan, Illinois, Kentucky en Indiana. In Wisconsin is een man overleden door onderkoeling. En een 71-jarige vrouw die lijdt aan de ziekte van Alzheimer werd in de staat New York dood teruggevonden nadat ze buiten een wandeling was gaan maken.

Lees meer over:

Onze partners