Koraal verbleekt door opwarming aarde

22/12/14 om 10:16 - Bijgewerkt om 10:16

Het koraal in het noorden van de Stille Oceaan ondergaat een nooit geziene verbleking. Die zou te wijten zijn aan de hogere watertemperatuur, een gevolg van de uitstoot van broeikasgassen.

Koraal verbleekt door opwarming aarde

© Reuters

In het noorden van de Stille Oceaan ondergaan de koraalriffen momenteel een onuitgegeven verbleking, ten gevolge van een hogere watertemperatuur. Dat kondigden wetenschappers aan.

De situatie is het spectaculairst in de Marshalleilanden, waar de verbleking sinds midden september "de ergste ooit geregistreerd" is, volgens oceanograaf Karl Fellenius. Volgens C. Mark Eakin, verantwoordelijke voor de observatie van de koraalriffen bij de Amerikaanse Nationale Oceanische en Atmosferische Dienst (NOAA), is het hele noordelijke deel van de oceaan getroffen.

Broeikasgassen

Verbleking van koraal is een natuurfenomeen dat optreedt op plaatsen waar het water weinig stroomt, tijdens perioden van een laag getijverschil en hoge temperaturen op lage diepten. De omvang van het fenomeen kan enkel uitgelegd worden door de "uitstoot van broeikasgassen die de temperatuur van de oceanen in de hoogte doet gaan", aldus Fellenius. De temperatuur van het oppervlaktewater is ongeveer een halve tot een graad hoger dan normaal, gedurende enkele maanden. Een verschil met grote gevolgen voor het kwetsbaar koraal, voegde de wetenschapper eraan toe.

De Wereldmeteorologische Organisatie (WMO) waarschuwde in december, tijdens de klimaattop in Lima, dat het jaar 2014 het warmste jaar sinds 1880 wereldwijd zou worden. Volgens de organisatie zou de stijging van het kwik deels de uitzonderlijke regenval en overstromingen dit jaar verklaren. (Belga/WB)

Lees meer over:

Onze partners