'Klimaatverandering is een feit' stelt 97 procent van wetenschappers

20/03/14 om 11:16 - Bijgewerkt om 11:16

Amerikaanse wetenschappers hebben zich ongewoon expliciet uitgelaten over de klimaatverandering. De meeste klimaatwetenschappers zijn het erover eens dat de klimaatverandering plaatsvindt en door de mens veroorzaakt wordt, zeggen ze.

'Klimaatverandering is een feit' stelt 97 procent van wetenschappers

Klimaatverandering: droogte © Reuters

De prestigieuze American Association for the Advancement of Science (AAAS) waarschuwt in een nieuw rapport, dat voor het grote publiek is bestemd, dat de wereld "ons klimaatsysteem naar abrupte, onvoorspelbare en potentieel onomkeerbare veranderingen dreigt te duwen die zware schade kunnen toebrengen."

In het 29 pagina's tellende 'What we know' gaan de wetenschappers in tegen de perceptie dat er nog altijd grote meningsverschillen zijn tussen wetenschappers over de klimaatverandering en haar oorzaken.

Geen grote meningsverschillen

"Volgens opiniepeilingen denken veel Amerikanen dat de klimaatverandering nog altijd het voorwerp is van belangrijke wetenschappelijke meningsverschillen", stelt het rapport. "Daarom is het belangrijk en steeds urgenter dat het publiek weet dat klimaatwetenschappers het er in hoge mate over eens zijn dat de door de mens veroorzaakte klimaatverandering echt plaatsvindt."

Het rapport stelt dat 97 procent van de klimaatwetenschappers tot die conclusie komt.

Vorige maand hebben de US National Academy of Sciences en de Royal Society in Groot-Brittannië, eveneens twee prestigieuze instellingen, een gelijkaardig rapport gepubliceerd. In Climate Change Evidence en Causes gaven ze een overzicht van het belangrijkste wetenschappelijke bewijsmateriaal over de klimaatverandering. Ook dat rapport was in een 'gewone mensentaal' geschreven. (IPS)

Lees meer over:

Onze partners