Klimaattop: Oxfam luidt alarmbel over klimaatfinanciering

© Reuters

In het Poolse Warschau is de 19e internationale klimaattop van start gegaan. Vooral de klimaatfinanciering blijft een probleem, voor zowel de rijke als de arme landen. Dat zegt ontwikkelingsorganistatie Oxfam.

Op de klimaattop van de Verenigde Naties (VN), die tot en met 22 november duurt, zijn meer dan 190 landen vertegenwoordigd. De top zou een een belangrijke stap moeten zijn in de richting van een nieuw klimaatakkoord in Parijs in 2015. Dat akkoord moet alle landen engageren om hun uitstoot te verminderen, waaronder China en de Verenigde Staten, de twee grootste CO2-uitstoters ter wereld. Momenteel zijn enkel de de geïndustrialiseerde landen onder het Kyoto-protocol geëngageerd. Het is ook de bedoeling om de opwarming van de aarde tegen te gaan.

Bij de start van de conferentie vestigde Christiana Figueres, klimaatverantwoordelijke van de VN, de aandacht op tyfoon Haiyan, die een spoor van vernieling trok op de Filipijnen. ‘Het is een realiteit die ons moet doen nadenken over de klimaatverandering’, zei Figueres.

Klimaatfinanciering

Vooral de klimaatfinanciering blijft een probleem, voor zowel de rijke als de arme landen, zegt Oxfam. Nu de snelstartfinanciering om ontwikkelingslanden te helpen bij hun aanpak van de klimaatsveranderingen is afgelopen, blijven veel van die landen achter in onzekerheid.

‘Rijke landen moeten open kaart spelen met de arme landen over hoeveel geld nu en de komende jaren beschikbaar is’, zegt Brigitte Gloire, klimaatexperte bij Oxfam-Solidariteit. ‘De onzekerheid waar kwetsbare landen van het ene tot het andere jaar in verkeren belet hen om de nodige acties te ondernemen om hun burgers te beschermen.’

Onzekerheid

Oxfam onderzocht tot welke bedragen de grootste donoren van klimaatfinanciering zich verbonden hebben tussen 2013 en 2015. Uit dat onderzoek blijkt vooral dat heel wat ontwikkelde landen hun plannen voor dit jaar nog steeds niet hebben bekendgemaakt. Voor 2014 en 2015 is de onzekerheid nog groter. De landen die voor meer dan 80 procent van de klimaatfinanciering zorgen, weten niet hoeveel geld ze daadwerkelijk ter beschikking kunnen stellen en dat is problematisch, met name voor de ontwikkelingslanden.

Bovendien komen landen, waaronder België, ook eerder gemaakte beloftes niet na, zegt Oxfam. Zo engageerde ons land zich om 150 miljoen bij te dragen aan de snelstartfinanciering, maar werd slechts 92,56 miljoen effectief gespendeerd.

100.000.000.000 dollar per jaar

In totaal is jaarlijks mogelijk 100 miljard dollar nodig om de klimaatverandering aan te pakken en ontwikkelingslanden bij te staan in hun aanpak ervan. Slechts tussen de 7,6 en 16,3 miljard daarvan zou al bij elkaar gekregen zijn, volgens Oxfam.

‘We mogen de rijke landen deze levensbelangrijke kwestie niet verder op de lange baan laten schuiven. Doen ze dit toch, dan leidt dit tot meer mensen die honger lijden, meer schadelijke uitstoot voor het klimaat’, zegt Gloire. ‘De rijken beschermen hun eigen achtertuin, terwijl ze zwaar blijven investeren in verontreinigende energiebronnen, waardoor klimaatsverandering gevoed wordt.’

Als er niet snel duidelijkheid komt, vreest Oxfam dat de kans op een wereldwijd klimaatakkoord in 2015 nu al in het gedrang komt. (Belga/KVDA)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content