Kerststorm Dirk: mogelijk wateroverlast vanaf kerstnacht

De kerststorm Dirk hield ook lelijk huis in Frankrijk © IMAGEGLOBE
Simon Demeulemeester

Het KMI waarschuwt voor felle rukwinden die kunnen oplopen tot 100 kilometer per uur, en dat kan tot 15 uur deze middag zegt VRT-weerman Frank Deboosere.

Het KMI waarschuwt voor felle rukwinden die kunnen oplopen tot 100 kilometer per uur, en dat kan tot 15 uur deze middag zegt VRT-weerman Frank Deboosere. Hij waarschuwt ook voor zware regeval: er kan 10 à 20 liter per vierkante meter vallen. In het ganse land geldt de code oranje. De storm gaat ook gepaard met een actieve regenzone die met de storm aan land komt. Er geldt over het ganse land een regencode geel.

Mogelijk wateroverlast vanaf kerstnacht

Omdat het nog hard zou gaan regenen, verwacht het Waterbouwkundig Laboratorium mogelijk overschrijdingen van (pre-)waakdrempels in het westelijk bekken, wat sinds 8 uur op het kanaal Kortrijk-Bossuit-Moen al het geval is. Op drie onbevaarbare waterlopen in Oost-Vlaanderen wordt verwacht dat het alarmpeil in de loop van kerstnacht in het rood gaat, zo meldt de Vlaamse Milieumaatschappij.

Bij een evaluatie om 8 uur zegt het Waterbouwkundig Laboratorium dat de afvoersituatie op de bevaarbare waterwegen momenteel normaal is. ‘De verwachte neerslag voor vandaag zal de afvoer doen toenemen, met mogelijk overschrijdingen van (pre-)waakpeilen in de westelijke bekkens’, klinkt het.

Sinds dinsdagmorgen is enkel op het Bovenscheldebekken de pre-waakfase (lichtjes) overschreden op het kanaal Kortrijk-Bossuit-Moen. Dat betekent een verhoogde waakzaamheid, maar nog geen overstromingen. Op drie onbevaarbare waterlopen wordt in de loop van kerstnacht het alarmpeil overschreden op de Maarkebeek (Etikhove), Zwalmbeek (Nederzwalm) en woensdagvoormiddag op de Molenbeek (Mere). De Vlaamse Milieumaatschappij meldt verder dat op vijftien andere plaatsen niet-kritieke overstromingen verwacht worden. Dertien wachtbekkens zullen de komende 48 uur gevuld raken.

Rukwinden tot 101 kilometer per uur in Ukkel

Het heeft afgelopen nacht al hard gewaaid, niet alleen aan de kust maar ook in het binnenland. Tussen 18 uur maandagavond en 6 uur dinsdagochtend werden de hoogste windpieken gemeten in Ukkel, waar windsnelheden tot 101 kilometer per uur werden gehaald. Dat meldt weerman Eddy De Mey.

Ook in Koksijde (98 km/u), Houffalize (94 km/u), Zeebrugge (91 km/u) en Chièvres (90 km/u) ging het er stevig aan toe.

Doden in Groot-Brittannië

In Frankrijk en Groot-Brittannië heeft Dirk lelijk huisgehouden. Daar zitten honderduizenden zonder stroom. In Groot-Brittannië vielen al twee doden, in Frankrijk is een man vermist.

Last bij MIVB

Verschillende tramlijnen van de Brusselse vervoersmaatschappij MIVB hebben hinder ondervonden van het stormweer. Dat meldt de MIVB zelf. Op lijnen 55 en 51 is de dienst al hersteld maar op lijnen 3 en 7 is de dienst nog steeds onderbroken nadat in de buurt van halte Araucaria drie bomen omvielen en op de bovenleidingen terechtkwamen. Voorlopig kunnen die nog niet weggehaald worden omdat het nog te hard waait. Tussen de haltes Van Praet en De Wand rijden er geen trams. Er zijn wel pendelbussen ingelegd en buslijn 47 is verlengd tot De Wand.

Eerder op de ochtend was er hinder op lijn 51 toen een tak op de bovenleiding terechtkwam. Tussen de haltes Hoogte Honderd en Ukkel-Kalevoet was er geen verkeer mogelijk tot 06.30 uur. Ook de dienst op tramlijn 55 werd tijdelijk onderbroken nadat in de Gallaitstraat in Schaarbeek een schouw op straat was gevallen. Rond 07.35 uur was de straat vrijgemaakt en konden de trams opnieuw doorrijden. Het Ter Kameren Bos is afgesloten voor alle verkeer, zo bericht BrusselNieuws.

Kleine schadegevallen in West-Vlaanderen

In de provincie West-Vlaanderen heeft de kerststorm gezorgd voor kleine schadegevallen. Dat blijkt uit een kleine rondvraag bij enkele lokale brandweerdiensten omstreeks middernacht.

In Brugge moest de brandweer een paar keer uitrukken voor afgewaaide takken en bomen, maar de materiële schade blijft binnen de perken.

Ook in Kortrijk kregen de diensten enkele oproepen. Ook hier ging het veelal over takken, maar ook de kerstverlichting kreeg het her en der hard te verduren. De wijk Buda-eiland in Kortrijk zat even zonder stroom, en er kwam in de buurt ook een elektriciteitskabel los.

Ook in Oostende waren er gevallen van schade. In de Nieuwpoortsesteenweg kwam een volledige stelling naar beneden. Hier was de schade groter, want de stelling kwam op een wagen terecht.

In andere gemeenten was het veel rustiger. Zo kreeg Veurne nog geen enkele melding binnen.

In Fosses-la-Ville, in de provincie Namen, is door de storm een boom op een wagen gevallen. De bestuurder raakte gewond, maar hij zou er niet al te erg aan toe zijn, zo bericht de brandweer.

In de rest van de provincie bleef de hinder van de storm voorlopig beperkt tot bomen en takken op de weg, verstopte rioleringen en loskomen van elektrische kabels. De brandweer van Andenne, Namen en Éghezée rukte in de nacht van maandag op dinsdag een tiental keren uit.

Terrein Music for Life blijft zeker gesloten tot dinsdagmiddag

Het terrein van Music for Life, op recreatiedomein De Schorre in Boom, blijft minstens nog een hele voormiddag gesloten voor het publiek, wegens het stormweer. Dat bericht de VRT. Maandagavond werd het domein rond 22 uur uit voorzorg ontruimd.

De uitzending van Music for Life gaat gewoon door, maar het publieksdorp blijft gesloten. Er staan masten en grote constructies.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content