Japanner muteert lieveheersbeestjes tot biopesticiden

© Thinkstock
Wided Bouchrika
Wided Bouchrika Freelancejournaliste

In Japan kunnen nu lieveheersbeestjes worden gecreëerd die niet kunnen vliegen. Het doel van die mutatie? De beestjes kunnen worden ingezet als biologisch alternatief voor schadelijke chemische pesticiden.

Japanse wetenschappers hebben een manier ontdekt om selectief lieveheersbeestjes te kweken die niet kunnen vliegen. Die kunnen dan worden ingezet als biopesticide: een natuurlijk alternatief voor de schadelijke chemische pesticiden.

Lieveheersbeestjes werden al langer beschouwd als een natuurlijke manier om tuinen en gewassen tegen ziekte, plagen en onkruid te beschermen. Maar het feit dat ze telkens weer gewoon konden wegvliegen, moedigde het gebruik van chemische pesticiden aan. Die zijn schadelijk voor het milieu. Bovendien blijken vele plagen resistent geworden te zijn voor pesticiden nadat ze er generaties lang aan werden blootgesteld.

Na 30 generaties kweken

Tomokazu Seko, een wetenschapper van de Nationale Landbouw- en Voedingsresearchorganisatie in Fukuyama in Japan, ging aan de slag om een praktische biopesticide te creëeren. Hij onderzocht ongeveer 400 lieveheersbeestjes van de Harmonia axyridis-soort. Na het selectieve kweken van de beestjes over 30 generaties, kon hij uiteindelijk een niet-vliegend exemplaar ontwikkelen.

Een Japans bedrijf is de verkoop van de nieuwe lieveheersbeestjes al gestart. De biopesticiden mogen voorlopig enkel binnen worden gebruikt. Maar volgens een bericht van de Biopesticide Industry Alliance heeft het lieveheersbeestje de schade door onkruid, plagen of ziekte bij de Japanse mosterdspinazie al met meer dan 90 procent gereduceerd.

Volgens de ontwikkelaar Seko is het mogelijk om met het blote oog de lieveheersbeestjes hun werk te zien doen. Zo schrijft de nieuwssite Japan News.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content