Jaguar met uitsterven bedreigd in Argentinië

05/09/11 om 12:11 - Bijgewerkt om 12:11

In Argentinië is de jaguar met uitsterven bedreigd. Oorzaken zijn de ontbossing voor de uitbreiding van de landbouw en veeteelt en een gebrekkige toepassing van de bestaande wetten.

Jaguar met uitsterven bedreigd in Argentinië

© Reuters

In Argentinië is de jaguar met uitsterven bedreigd, zegt de Fundación Vida Silvestre Argentina (FVSA). De Argentijnse milieuorganisatie vraagt dringend maatregelen om de diersoort te beschermen.

Van de jaguar (Panthera onca), de grootste katachtige van het Amerikaanse continent, zijn nu minder dan tweehonderd exemplaren te vinden in Argentinië, zegt de FVSA. Vroeger vond je jaguars in het noorden en centrum van het land. Vandaag zijn ze teruggedrongen tot zes dunbevolkte noordelijke provincies. De soort was al in 2001 tot "Nationaal Natuurmonument" uitgeroepen.

"De jaguar is in een zeer hachelijke situatie terechtgekomen door de ontbossing voor de uitbreiding van de landbouw en veeteelt en door een gebrekkige toepassing van de bestaande wetten, zoals die op de inheemse bossen", zegt Diego Moreno, directeur-generaal van de FVSA.

Maatregelen

Volgens de milieuorganisatie moet de Argentijnse overheid geld op tafel leggen voor de uitvoering van de Boswet en een beheersplan opmaken dat de jaguar kan helpen overleven. De jaguar komt ook in andere Latijns-Amerikaanse landen voor, onder meer in Mexico, Honduras, El Salvador, Nicaragua, Costa Rica, Panama, Colombia en Peru. Ook daar is zijn situatie kwetsbaar tot bedreigd. Alleen in de Amazone- en Orinoco-regio is zijn situatie stabiel. (IPS)

Onze partners