India gaat Ganges ‘verleggen’ tegen de droogte

© Reuters

Een ongezien en ambitieus project om water uit waterrijke gebieden om te leiden naar droge regio’s gaat binnenkort van start in India. Bangladesh maakt zich zorgen.

India is van plan om water uit zijn rivieren om te leiden in de strijd tegen de enorme droogte die het land in zijn greep houdt. Minister van Water, Uma Bharti, vertelde aan de BBC dat het overbrengen van water uit grote rivieren, zoals de Ganges en de Brahmaputra, naar droge gebieden een topprioriteit van de Indiase regering is. ‘We hebben de steun van de bevolking en ik ben vastberaden om dit snel uit te voeren’, aldus Bharti.

Het water zal worden omgeleid van het noorden en het westen van het land naar de door droogte geteisterde gebieden in het oosten en het zuiden. Het programma bestaat uit het creëren van 30 kanalen zodat rivieren met elkaar kunnen worden verbonden. Het project zal 20 tot 30 jaar in beslag nemen.

Al jaren kampt een deel van India met verwoestende episodes van droogte. De gemiddelde temperatuur in India blijft maar stijgen en miljoenen mensen hebben geen toegang tot een betrouwbare waterbron. Dit jaar zijn minstens 330 miljoen mensen in India het slachtoffer van de aanhoudende droogte door een hittegolf in een groot deel van het land. De temperaturen lopen op tot 40 °C. Noodmaatregelen werden genomen om water tot de bevolking te brengen, scholen en ziekenhuizen moesten sluiten en honderden gezinnen zijn verplicht te verhuizen van hun dorpen naar de naburige steden waar water makkelijker beschikbaar is.

Ecologische ramp

De plannen om de rivieren met elkaar te linken, dateren al van de jaren 1980, maar toen was er heel wat tegenwind van de lokale overheden. Dankzij een uitspraak van het hooggerechtshof kan de bouw van het project nu van start gaan.

Wetenschappers waarschuwen echter dat het project een catastrofe zou kunnen betekenen voor de Indiase ecologie. Rivieren zijn geen waterpijpleidingen, zeggen ze. ‘De overheid probeert de volledige geografie van het land te hertekenen’, zegt Latha Anantha van het Rivieren Onderzoekscentrum. ‘Wat gaat er met de dorpen gebeuren, de wilde dieren en de boeren die in de buurt van de rivieren leven? De rivier is niet alleen een bron van water, maar een volledig ecosysteem.’

Ook naburige landen uiten hun bezorgdheid. De Indiase plannen zullen immers ook gevolgen hebben voor 100 miljoen mensen in Bangladesh die stroomafwaarts van de Ganges en de Brahmaputra wonen en erg afhankelijk zijn van de rivieren. De minister van Water van Bangladesh vraagt dan ook aan de Indiase overheid om ook de waterbehoeftes van zijn land in acht te nemen. (TE)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content