IMF: ‘Overheden financieren klimaatopwarming door subsidies fossiele brandstoffen’

Klimaatopwarming © Reuters

De energiesubsidies die overheden wereldwijd betalen lopen dit jaar op tot 5,3 biljoen dollar. Dit enorme bedrag ligt hoger dan de globale investering in gezondheidszorg.

Wereldwijd investeren overheden massaal in fossiele brandstoffen zoals olie, steenkool en gas. Dit jaar lopen de subsidies op tot 5,3 biljoen dollar, blijkt uit een rapport van het IMF. Dat schrijft The Financial Times. ‘Dit bedrag is hoger dan wat er globaal wordt uitgegeven aan gezondheidszorg’, klinkt het.

Essentiële hervorming

Het IMF pleit daarom voor hogere taksen op energie, ‘want de prijs die voor energie betaald wordt, ligt sterk onder de werkelijke kosten.’ De overheid komt namelijk tussenbeide zodat de consument dit minder voelt in zijn portemonnee. Maar de negatieve gevolgen zoals de klimaatopwarming of de gezondheidsrisico’s, daar komt niemand voor tussen, klinkt het.

Het IMF beveelt ‘een essentiële hervorming’ van de energiesubsidies, al erkent de instelling tegelijkertijd dat deze geldstromen niet zomaar kunnen worden geschrapt. ‘We moeten opletten dat energie niet onbetaalbaar wordt voor de armsten.’

Om het gesubsidieerde bedrag ietwat tastbaar te maken, vergelijkt het IMF de som met het globale Bruto Binnenlands Product (bbp). 5,3 biljoen maakt daar 6,5 procent van uit. In 2011 lag dat bedrag ‘slechts’ op 2,9 procent van het globale bbp.

Doden door luchtvervuiling

Bovendien is het bedrag hoger dan datgene wat de wereld uitgeeft aan gezondheidszorg, namelijk 6 procent volgens de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO). ‘Choquerend’, reageren Vitor Gaspar en Benedict Clements, twee voormalige IMF-medewerkers.

Ook de gezondheidsrisico’s van vervuilende industrie komen uitgebreid aan bod in het rapport. ‘Het is belangrijk om te belichten hoeveel gezondheidsproblemen gelinkt kunnen worden aan onze energieconsumptie en luchtvervuiling’, aldus Clements. Volgens de WHO is wereldwijd luchtvervuiling verantwoordelijk voor één op acht doden.

China op kop

Niet alle regio’s subsidiëren de industrie van fossiele brandstof even fors. China scoort het slechtst, met een subsidie van 2,3 biljoen dollar per jaar. De Chinezen betalen dus veel minder dan de werkelijke kostprijs voor vervuilende steenkool. Op de tweede plek staat de Verenigde Staten, gevolgd door Rusland. (AVE)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content