Hoeveelheid elektronisch afval bereikte recordhoogte in 2014

19/04/15 om 09:38 - Bijgewerkt om 09:38

De elektronische afvalberg bereikt een recordhoogte in 2014. 41,8 miljoen ton elektrisch en elektronisch materiaal werd weggegooid.

Hoeveelheid elektronisch afval bereikte recordhoogte in 2014

e-afval © Reuters

De hoeveelheid weggesmeten elektrische en elektronische producten heeft in 2014 een wereldwijde recordhoogte bereikt. Vorig jaar werd namelijk 41,8 miljoen ton "e-afval" geproduceerd, tegenover 39,8 miljoen in 2013, zo blijkt uit een rapport van de Universiteit van de Verenigde Naties (UNU).

Meer dan zestig procent van het afval bestaat uit producten die in de keuken, de badkamer of het washok gebruikt worden, zo blijkt uit de studie. Mobiele telefoons, rekenmachines, laptops en computers zijn samen goed voor zowat zeven procent van het volume.

Noorwegen

De Verenigde Staten en China leveren de grootste bijdrage aan de elektronische afvalberg. Samen zijn ze namelijk goed voor 32 procent van het wereldwijde totaal. Japan, Duitsland en India vervolledigen de top vijf. In verhouding tot het aantal inwoners is het echter Noorwegen dat de grootste hoeveel e-afval voortbrengt (28,4 kg per inwoner), gevolgd door Zwitserland (26,3 kg) en IJsland (26,1 kg).

De regio die het minst verantwoordelijkheid draagt is Afrika, met een volume van naar schatting 1,7 kilogram per inwoner. Het continent heeft voor in totaal 1,9 miljoen ton elektronisch afval gezorgd.

Gevaarlijke bestanddelen

In het rapport wordt er ook op gewezen dat minder een zesde van het afval correct gerecycleerd wordt. Mede daardoor bevat het e-afval vaak nog waardevolle stoffen, zoals ijzer, koper en zelfs goud. De totale waarde ervan bedraagt naar schatting 48 miljard euro.

Daarnaast bevat het e-afval evenwel ook 2,2 miljoen ton aan gevaarlijke bestanddelen, zoals kwik, cadmium en chroom. (Belga/AVE)

Lees meer over:

Onze partners