Heeft een huurdoder het gemunt op klimaatwetenschappers?

© Reuters

Zijn drie wetenschappers die onderzoek deden naar het smelten van Arctisch ijs, vermoord? Een professor van de universiteit van Cambridge lanceert een opvallende complottheorie.

Peter Wadhams, een professor aan de Britse universiteit van Cambridge, heeft in de krant The Times een opvallende complottheorie gelanceerd. Hij vermoedt dat de dood van drie collega-klimaatwetenschappers, die onderzoek deden naar het smelten van de ijskappen op Antarctica, meer was dan een ‘uitzonderlijk’ toeval. Er waren in Groot-Brittannië slechts vier wetenschappers die ‘absolute leiders waren in het onderzoek naar de ijsdikte op Antarctica’. Drie van hen zijn nu dood, aldus de hoogleraar in de krant.

Wadhams vreest dat ze vermoord zijn en suggereert dat de olie-industrie of duistere regeringskrachten achter hun dood zitten. Al kan Wadhams zelf moeilijk geloven dat de olielobby, die klimaatontkenners (financieel) steunt, nu ook mensen gaat ombrengen.

‘Vermoord’ door de bliksem

Seymour Laxon (49) en Katherine Giles (35), allebei klimaatwetenschappers aan de University College London, en Tim Boyd (54) van de Scottish Association for marine Science, stierven begin 2013 alle drie in een tijdspanne van slechts enkele maanden tijd. Professor Laxon viel op oudejaarsavond van de trap, professor Giles werd met haar fiets aangereden door een vrachtwagen en professor Boyd zou door de bliksem getroffen zijn tijdens een wandeling met zijn honden nabij zijn huis in Schotland. Hoe die laatste dan zou kunnen ‘vermoord’ zijn, kan ook Wadhams niet meteen verklaren.

Wadhams beweert bovendien dat enkele weken na de dood van Laxon een vrachtwagen hem van de baan probeerde te rijden en gaf het incident aan bij de politie. ‘Ik geloof dat een huurdoder heeft toegeslagen, maar ik besef dat ik als een krankzinnige zal worden beschouwd’, zegt Wadhams aan The Telegraph. ‘Het is gewoon een heel vreemd toeval dat zoiets gebeurt in zo’n korte tijdspanne.’

De partner van Seymour Laxon doet het hele verhaal af als onzin. ‘Soms gebeuren er tragische toevalligheden en dat moet je gewoon aanvaarden.’

Lees ook: Hoe oliebedrijven de klimaatwetenschap in diskrediet brengen

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content