Gruwelijke traditie: Deense eilandbewoners slachten honderden grienden

25/07/15 om 14:25 - Bijgewerkt om 14:30

Bron: Knack

Naar jaarlijkse traditie slachten de bewoners op de Deense Faeröereilanden honderden grienden voor de 'grindadrap'. Dierenactivisten die zich voor de dieren wierpen, waaronder een Belg werden opgepakt door de lokale politie.

Gruwelijke traditie: Deense eilandbewoners slachten honderden grienden

© REUTERS

De 'grindadrap': zo heet de bloedige traditie op de Deense Faeröereilanden. Tijdens het jaarlijkse 'feest' slachten de eilandbewonders honderden grienden, een dolfijnsoort. Lokale vissers jagen de dieren naar het vaste land, waar ze worden opgewacht door de deelnemers. Wat volgt is een collectieve afslachting en een bloedrode zee.

Jaarlijks lokt deze traditie zo'n honderdtal toeschouwers naar de stranden. Dit jaar hebben naar schatting zo'n 250 grienden het leven gelaten tijdens de 'grindadrap'.

Belgische activist opgepakt

De traditie botst wereldwijd op veel kritiek. Zo ook in België. Een Franstalige landgenoot Christophe Bondue, een activist bij de dierenrechtenorganisatie Sea Shepherd was aanwezig tijdens de afslachting. In de hoop enkele dieren te beschermen wierp de man zich voor de grienden. Op een video is te zien hoe hij samen met een andere activist wordt overmeesterd en gearresteerd.

Daarnaast heeft de lokale politie twee bemanningsleden van de boot 'Brigitte Bardot' in de boeien geslagen. Ze heeft laten weten dat zij ook vervolgd worden.

De grindadrap op deze strand zou het leven gekost hebben aan 111 zeedieren. Dezelfde dag vond nog een tweede grindadrap plaats bij Tórshavn. Daar werden uiteindelijk 150 grienden gedood. Ook daar werd een activist opgepakt. (VTM/NS)

Lees meer over:

Onze partners