Groenlandse haai ‘van 400 jaar’ is oudste gewervelde dier ooit gevonden

Groenlandse haai © Universiteit van Kopenhagen

Uit nieuw gepubliceerd onderzoek blijkt dat Groenlandse haaien de langst levende gewervelde dieren op aarde zijn.

Een team van wetenschappers onder leiding van de mariene bioloog Julius Nielsen van de Universiteit van Kopenhagen onderzocht met behulp van koolstofdatering de leeftijd van 28 haaien en stelde vast dat de oudste tussen 272 en 512 jaar oud moet zijn. Volgens de onderzoekers ligt de exacte leeftijd wellicht ergens in het midden, dus rond de 400 jaar. Dat betekent dat het dier werd geboren tussen 1501 en 1744 en wellicht dus ergens in de 17de eeuw.

‘We vermoedden al langer dat het een ongewoon dier is, maar ik denk dat deze ontdekking ons allemaal verbaast,’ zei hij volgens de BBC.

Ooglens

Hun leeftijd vaststellen is zeer moeilijk. Bij vissen worden meestal de otolieten of gehoorbeentjes, die groeiringen vertonen, onderzocht. Bij sommige haaisoorten gebeurt dat op basis van kalk op het bot, maar ook dat is niet mogelijk bij de Groenlandse haai.

In dit geval onderzochten de wetenschappers met behulp van koolstofdatering de kern van de ooglens, die eiwitten bevatten die in het foetusstadium zijn gevormd.

De Groenlandse haai, die tot vijf meter lang kan worden, groeit slechts één centimeter per jaar en is pas seksueel volwassen rond 150 jaar.

Oudste

De reden dat de Groenlandse haaien zo oud worden is wellicht dat ze in diepe, koude wateren zwemmen en een trage stofwisseling hebben.

Het vorige oudste gewervelde dier was een Groenlandse walvis van naar schatting 211 jaar. De titel van oudste dier ooit gevonden is nog altijd voor een noordkromp die in 2007 werd gevonden voor de kust van IJsland en wellicht meer dan 500 jaar oud was.

Het onderzoek werd gepubliceerd in het vakblad Science. (KVDA)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content