Greenpeace Nederland bezet hoofdkantoor Shell

13/07/12 om 10:44 - Bijgewerkt om 10:44

Greenpeace heeft opnieuw van zich laten horen. Uit protest tegen de olieboringen van Shell in het natuurgebied rond de Noordpool heeft de organisatie het Shell-hoofdkantoor in Den Haag bezet.

De milieuorganisatie Greenpeace is niet te spreken over de plannen van Shell om naar olie te boren op de Noordpool. Eerder verspreidde de organisatie al een hoax-filmpje om die plannen aan te klagen, maar nu ging ze nog een stap verder. Greenpeace-directrice Sylvia Borren drong binnen in het hoofdkantoor van Shell in Den Haag en nam haar intrek in het Shell-directiekantoor.

'Nieuwe Shell-directeur Sylvia Borren'

Vroeg in de ochtend drongen Greenpeace-activisten binnen in het Den Haagse hoofdkantoor van oliemaatschappij Shell. De Nederlandse Greenpeace-directrice Sylvia Borren nam - pro forma uiteraard - de taak van de Shell-directie even op zich.

Als 'nieuwe Shell-directeur' gaf ze meteen haar eerste besluit mee: "Geen olieboringen in het kwetsbare natuurgebied rond de Noordpool", zegt ze. "Uit onze eigen plannen blijkt dat de kans op een olielek groot is, en dat gelekte olie nauwelijks op te ruimen is. Ik roep onze boorschepen dan ook op direct terug te keren."

Ze kondigde eveneens aan dat Shell vanaf heden de miljardenwinsten in schone energie uit zon en wind steekt. "Greenpeace voorziet ons kosteloos van de knowhow om die overstap te maken", aldus de 'nieuwe CEO van Shell'.

Shell erkent het recht om te protesteren

Niet veel later doorbraken Shell-medewerkers de blokkade van Greenpeace. Er hingen eveneens negen klimmers aan het dak, die de logo's van Shell vervingen door logo's in de vorm van een halve ijsbeer en een halve schelp.

In een reactie erkende Shell het recht om te protesteren tegen exploratie van het noordpoolgebied en om erover te discussiëren. Dat meldt de Volkskrant. "We praten met tal van organisaties en personen die tegen offshore-olieboringen in dit gebied zijn", aldus het bedrijf.

Strijd tegen olieboringen

Greenpeace maakt al langer een vuist tegen de olieboringen van Shell op de Noordpool. De organisatie vindt die boringen veel te gevaarlijk. "Poolstormen, dichte mist en ijsvorming maken dat de kans op een olielek groot is", klinkt het op de website. "Als er eenmaal een lek is, is het vrijwel onmogelijk om het te dichten. Zelfs de noodplannen van Shell geven aan dat vrijgekomen olie niet of nauwelijks is op te ruimen."

Of Greenpeace veel aan de plannen heeft kunnen veranderen, valt af te wachten. (GM)

Lees meer over:

Onze partners