Gat in ozonlaag nadert record: 'Geen reden tot bezorgdheid'

30/10/15 om 08:51 - Bijgewerkt om 08:50

Het gat in de ozonlaag heeft begin deze maand bijna een recordgrootte bereikt. Toch is er geen reden voor paniek.

Gat in ozonlaag nadert record: 'Geen reden tot bezorgdheid'

Een illustratie van het ozongat in 2009 door het Belgisch Instituut voor Ruimte-Aeronomie BIRA. © Belga

De Wereld Meteorologische Organisatie (WMO) zegt dat het recordgat in de ozonlaag te wijten is aan de ongewoon koude temperaturen in de stratosfeer, waar het gat in de ozonlaag zich bevindt.

Op 2 oktober was het gat 28,2 miljoen vierkante kilometer. Dat is groter dan Rusland en Canada samen. Het grootste gat ooit dateert uit 2000, gevolgd door 2006.

'Dit toont aan dat het probleem van het gat in de ozonlaag er nog steeds is en dat we alert moeten blijven', zegt het agentschap. 'Maar er is geen reden voor paniek.'

De immense omvang van het gat van dit jaar doet immers niets af aan het voorspelde herstel van de ozonlaag op lange termijn. Het gat zou rond 2070 volledig gedicht moeten zijn, voorspelt de WMO.

Cfk's

De ozonlaag hoog in de atmosfeer verhindert dat schadelijke ultraviolette energie het aardoppervlak bereikt. Wanneer dit niet gebeurt, leiden deze uv-stralen mogelijk tot een verhoogd aantal gevallen van huidkanker en andere aandoeningen bij mens en dier.

Het gat werd eind jaren 70 ontdekt en is een gevolg van een de productie van chloorfluorkoolstofverbindingen of cfk's, die ooit werden gebruikt in koelkasten en spuitbussen.

In de late jaren 80 ondertekenden 196 landen een verdrag om de productie van deze cfk's te beperken.

De grootte van het gat fluctueert elk seizoen. Het is doorgaans op zijn grootst na de winter en op zijn kleinst na de zomer. (TE)

Onze partners