Extreem weer kostte al aan half miljoen mensen het leven

03/12/15 om 20:11 - Bijgewerkt om 20:11

Niet alleen arme landen of eilandstaatjes worden getroffen door de klimaatverandering, ook tal van Europese landen lijden eronder.

Extreem weer kostte al aan half miljoen mensen het leven

Orkaan © Reuters

De klimaatverandering heeft niet alleen een impact op eilandstaatjes of arme landen aan de andere kant van de wereld. Ook Europese landen kregen al volop te kampen met de gevolgen van extreem weer, blijkt uit de Global Climate Risk Index.

De index, die wordt opgesteld door de Duitse denktank Germanwatch, lijst de landen op die het meeste te maken krijgen met de gevolgen van de klimaatverandering. In de voorbije twintig jaar kostten bijna 15.000 stormen, overstromingen, aardverschuivingen en droogteperiodes al aan 525.000 mensen het leven. Daarnaast veroorzaakten ze zo'n 2970 miljard dollar aan economische schade. Dat zijn enkel de directe gevolgen, benadrukken de auteurs. Gevolgen op lange termijn, zoals hittegolven en aanhoudende droogte, kunnen nog veel meer slachtoffers maken.

Europa

In 2014 waren Servië, Afghanistan en Bosnië-Herzegovina de landen die het zwaarst getroffen werden. Voor de hele periode 1995 tot 2014 zijn dat Honduras, Myanmar en Haïti, gevolgd door de Filipijnen, Nicaragua, Bangladesh, Vietnam, Pakistan en Thailand.

De Global Climate Risk Index toont aan dat de klimaatverandering ook voor Europeanen voelbaar is. Duitsland, Frankrijk en Portugal staan op de achttiende en gedeelde negentiende plaats in de lijst van landen die in de voorbije twee decennia het hardste getroffen werden. (IPS)

Onze partners