Eerste nieuwe diersoort genoemd naar Donald Trump

Neopalpa donaldtrumpi © /
Trui Engels
Trui Engels Journalist Knack

Barack Obama heeft de eer gehad om zijn naam aan maar liefst negen diersoorten te mogen geven. De nieuwe Amerikaanse president Donald Trump doet het al nog voor hij officieel in zijn nieuwe functie wordt aangesteld.

Donald Trump heeft zijn naam gegeven aan een nieuw soort tastermot. De pas ontdekte insectensoort kreeg de naam Neopalpa donaldtrumpi en waarom dat is zal u wellicht niet verbazen.

De mot, die wordt aangetrokken door het licht, lijkt met zijn weelderige blonde haardos erg op de Republikeinse biljonair. Bioloog Vazrick Nazari beschreef zijn vondst in de nieuwe editie van het vakblad Zookeys.

Nazari koos de naam niet alleen vanwege het gelijkaardige kapsel van beide soorten, maar ook als publiciteitsstunt om de aandacht te vestigen op de mottensoort en op de noodzaak om kwetsbare gebieden, die nog steeds onontdekte diersoorten herbergen, te blijven beschermen.

Bedreigd

De mottensoort is immers nog maar pas ontdekt, maar nu al met uitsterven bedreigd. Hij komt voor in het zuiden van Californië, maar deze habitat slinkt zienderogen.

Ook de 44e president van de Verenigde Staten, Barack Obama, diende tijdens zijn ambtstermijn als inspiratiebron voor heel wat wetenschappers die een eerbetoon wilden brengen aan zijn ecologische bewustzijn en zijn realisatie op het vlak van milieu en klimaat. Voorbeelden zijn de Teleogramma obamaorum, de Etheostoma obama, de Obamadon gracilis en de Aptostichus barackobamai.

Bekijk ook: In beeld: Barack Obama leeft verder in de biologie

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content