Een van de grootste ijsbergen ooit losgekomen van Antarctica

De scheur in Larsen C op 10 november 2016 © Reuters

Een enorme ijsberg heeft zich sinds maandag in het westen van de Zuidpool van de Larsen-C-ijsplaat losgescheurd. Dat deelden woensdag zowel het Alfred-Wegener-Institut für Polar- und Meeresforschung in Bremen als onderzoekers van de universiteit van Swansea mee.

Met een lengte van 175 kilometer en een breedte tot 50 kilometer gaat het om één van de grootste ijskolossen die wetenschappers in de jongste drie decennia hebben geregistreerd. Het gevaarte weegt duizend miljard ton.

Een gevaar voor de mens betekent de 6.000 vierkante kilometer grote gigant niet. Gezien de ijsberg reeds op het water drijft, zal het geen impact hebben op het zeeniveau. Wanneer hij opschuift naar het noorden, kan hij wel hinder opleveren voor de scheepvaart.

Onlangs werd duidelijk dat het ijsblok, die al een 10-tal jaar in de gaten werd gehouden, nog maar over vijf kilometer aan het continent vasthing.

De ijsplaat Larsen C is nu 10 procent kleiner dan voor de ijsberg afbrak.

Het ontstaan van een ijsberg is een natuurlijk proces. De opwarming van de lucht en van oceanen kunnen het niettemin versnellen, benadrukken de wetenschappers.

‘Heel ecosysteem zal veranderen’

De gigantische ijsberg vormt zowel uitdagingen als kansen voor het Antarctische mariene leven. Dat zegt het wetenschappelijk comité voor Antarctisch onderzoek (SCAR), dat deze week bijeen is in Leuven.

Volgens de SCAR-wetenschappers zal de hele voedselketen van de regio veranderen, met winnaars en verliezers tot gevolg. De habitat onder de ijsplaat, die duizenden jaren in totale duisternis was gehuld, zal nu blootgesteld worden aan zonlicht. Er kan daardoor een heel ander ecosysteem ontstaan. Zo zullen er microscopische algen uit het ijs vrijkomen en die kunnen krill en walvissen aantrekken. Het afbreken van ijsbergen kan ook tot veranderingen leiden in de oceaanstromingen en het zee-ijs, vooral omdat er in de toekomst nog meer gelijkaardige gebeurtenissen verwacht worden. ‘Het is van vitaal belang dat we de impact ervan op het leven in de regio begrijpen’, stelt de SCAR.

Partner Content