'De vijf voordelen van luchtvervuiling' volgens Chinese staatszender

10/12/13 om 14:40 - Bijgewerkt om 14:40

De Chinese staatszender CCTV heeft bakken kritiek gekregen omdat het vijf voordelen ziet aan de luchtvervuiling die verschillende Chinese grootsteden regelmatig teistert.

'De vijf voordelen van luchtvervuiling' volgens Chinese staatszender

De wolkenkrabbers van Shanghai zijn nauwelijks te zien door een dichte smogwolk. © REUTERS

In een op zijn website geplaatst commentaar zegt de zender dat smog "hoop op gelijkheid met zich meebrengt", want ook de "nieuwe rijken" kunnen er niet aan ontsnappen. Een tweede voordeel volgens CCTV is dat de luchtvervuiling "de Chinese bevolking verenigt" aangezien zowel steden als dorpen er evenveel onder lijden.

Verder maakt de smog de Chinezen "meer bewust" van het belang van duurzame ontwikkeling en het milieu en worden ze er "wijzer" door inzake het weer en chemie. Tot slot scherpen, aldus de zender, de vele ludieke omgangsvormen met de smog het Chines gevoel voor humor aan.

Een Chinese krant kapittelde CCTV voor zijn "kruiperige stunt" bedoeld om de Chinese overheid tot elke prijs gunstig te stemmen. De krant Global Times, nauw verbonden met de Communistische partij, haalde eerder een artikel van haar site waarin de luchtvervuiling bestempeld werd als gunstig voor de nationale veiligheid, omdat eventuele doelwitten van luchtaanvallen niet langer zichtbaar zouden zijn. (Belga/TE)

Lees meer over:

Onze partners