De aarde beleeft mogelijk een 'kleine ijstijd'

24/06/15 om 11:39 - Bijgewerkt om 11:38

Door een daling van de activiteit van de zon dreigt de komende decennia een 'kleine ijstijd' aan te breken die voor ijskoude winters zal zorgen.

De aarde beleeft mogelijk een 'kleine ijstijd'

De komende decennia staan ons ijskoude winters te wachten. © Xinhua

Volgens klimaatexperts is de hoeveelheid licht en warmte die momenteel door de zon worden vrijgegeven aan een sneltempo aan het dalen. Dat blijkt uit een studie die werd gepubliceerd in Nature Communications.

Een dergelijk fenomeen is al eeuwen niet meer voorgevallen. Het is naar verluidt 10.000 jaar geleden dat de activiteit zo snel afzwakte. De experts vrezen tegen het midden van deze eeuw dan ook voor een nieuw Maunderminimum, de zogenaamde 'kleine ijstijd' tussen 1645 en 1715 waarin zeer veel koude winters gerapporteerd werden. Ook het Dalton-minimum, tussen 1790 en 1830 was zo'n periode.

Een mogelijke terugkeer naar een lage zonneactiviteit, die gepaard zou gaan met een wereldwijde koeling van de aarde van 0,1°C, zal leiden tot extreem koude winters. Vooral in Noord-Europa en Noord-Amerika, waar de thermometers met 0,8°C zullen zakken, zal dat het geval zijn.

Toch zal de verlaagde zonneactiviteit geen invloed hebben op de globale opwarming van de aarde die door de menselijke uitstoot van broeikasgassen en CO2 veroorzaakt wordt, zo menen de klimaatexperts. Maar de terugkeer van de Elfstedentocht zit er dan weer wel aan te komen. (TE)

Lees meer over:

Onze partners