De 15 makkelijkste tips voor een groener leven

Knack verzamelde voor u de 15 makkelijkste tips om groener in het leven te staan.

Maak van je tuin een wildernis Een gemillimeterd grasveld is dieronvriendelijk, groen beton. Er is niets mis met wat klaver en andere plantjes in het gras, en wat wilde bloemen (door te veel mensen als onkruid bestempeld) langs de rand. Er zijn prachtige bloemenweides te maken met mengsels van inheemse zaadsoorten. U zult verbaasd zijn hoeveel diertjes u zult zien als u een hoekje van de tuin echt zijn natuurlijke gang laat gaan.

Drink siroopdranken

Mensen winkelen routinematig, zonder veel te letten op wat ze kopen. Maar als je een fles frisdrank of vruchtensap koopt, koop je meestal vooral water. Het duurzaamst, en het goedkoopst, is een fles siroop kopen en die thuis aanlengen met leidingwater. Duurzaam, en nog goedkoper ook.

Deo in plaats van douche

Wij gebruiken gemiddeld zo’n 50.000 liter water per jaar. Een ligbadbeurt vergt zo’n 150 liter water, een douche van vijf minuten ongeveer 50 liter. U kunt enorm op uw waterverbruik besparen als u niet elke dag in bad of onder de douche gaat. Met twee in bad of onder de douche is niet alleen romantisch, maar ook milieuvriendelijk. Eén of enkele dagen overslaan kan geen kwaad. Kattenwasjes aan de wastafel en natuurlijke deodorants kunnen wonderen doen.

Richt uw radiator

Het basis idee van een radiator is dat hij de warmte die hij aan het water onttrekt zo ver mogelijk de ruimte in straalt. Helaas doet hij dat ook in de richting van de muur waar hij tegen hangt. Dat levert in het beste geval, bij een goede isolatie, een compleet nutteloze warme muur op. Maar veel vaker komt het erop neer dat de warmte naar buiten verdwijnt. Plaats daarom een vel radiatorfolie, een soort warmtespiegel, achteraan op uw radiator. Een uurtje knippen en plakken, en hij weet voortaan waar zijn warmte heen moet.

Stop het sluipverbruik

Weet u hoeveel apparaten er in uw huishouden de hele tijd op stand-by staan, klaar om gebruikt te worden? Ook als u uit huis bent of slaapt? Die tv’s, microgolfovens en pc’s zijn sluipverbruikers, en ze kosten u tot een vijfde van uw energiefactuur. Ook opladers van batterijen – voor de gsm of tandenborstel – blijven stroom verbruiken nadat de batterij vol is, of zelfs afgekoppeld. Uittrekken of helemaal uitschakelen is de boodschap. Of makkelijker: gebruik stekkerdozen met een schakelaar en opladers die zichzelf uitschakelen.

Milieuramp op reis

Verkopers op de toeristenmarkten van Marrakesh tot Bangkok hebben leuke praatjes zat, maar hun hun koopwaar is vaak minder onschadelijk. Jaarlijks keer tal van toeristen naar huis terug met souvenirs die ofwel verboden zijn of met vergunningen aan banden zijn gelegd. Kaviaar, in Chinese medicijnen vermalen zeepaardjes, ivoor, juwelen van schildpad of koraal, grote schelpen of wilde orchideeën – het hoeft niet altijd een gorillahand te zijn voor u onraad dient te ruiken.

Eet minder vlees

Ja, wij zijn carnivoren, dat is biologisch waar. Maar voor de hoeveelheden vlees die westerlingen binnenspelen is er geen enkele wetenschappelijke uitleg. De veestapel die daarvoor nodig is, weegt erg zwaar op ons milieu. Door het methaan dat herkauwers uitstoten. Door de mest die ze produceren. En doordat het voedsel voor al dat vee verbouwd wordt op landbouwgrond die ook mensen nodig hebben. Eet dan ook eens een keer of twee vis per week. Of, stel je voor, vegetarisch!

Koffie uit een kop

Ironisch is het wel. In een tijd waarin koffie van een bak troost naar een latte-kunstwerk is geëvolueerd, zijn we ‘m plots gaan drinken uit smakeloze plastic of kartonnen bekers. Gebruik een kop, het porselein maakt het wel degelijk lekkerder. En zelfs bij Starbucks hebben ze mokken.

Leve het deksel

Rationeel, energiezuinig koken is helemaal niet moeilijk als u een paar basisprincipes volgt. Kook bijvoorbeeld altijd met het deksel op de pot. Dat scheelt 25 procent kookenergie en bespaart extra doordat u de afzuigkap minder hoeft te gebruiken. Kookpotten met een glazen deksel zorgen er ook voor dat u het deksel niet hoeft op te tillen om te zien hoe het met het eten gesteld is. De meeste mensen gebruiken te veel water bij het koken. Dat is water én energie verspild. Experimenteer hoe het met minder kan.

Vries niet te diep

Diepvrieskasten hoeven geen ijsgrotten te zijn: zelfs 2 millimeter ijs leidt al tot 10 procent extra energieverbruik. De optimale temperatuur voor een koelkast is tussen de 4 en de 6 graden, voor een diepvriezer is dat -18; lager is onnodig. Diepvriesproducten ontdooien in de koelkast geeft die koelkast gratis koeling. Beide koeltoestellen verbruiken bovendien minder in een frissere ruimte dan in een warme. O, en stof de achterkant regelmatig af.

Was niet te warm

De tijd van de kookwas is voorbij. Met de huidige wasmiddelen krijgt u alles schoon bij 40 graden, ook met ecologische wasmiddelen, ook de allervuilste voetbalshirts. Wassen op 60 graden verbruikt bijna twee keer zoveel energie als een was op 40 graden. Een halfvolle wastrommel kost evenveel elektriciteit als een volle. Waarom zou u uw wastrommel dan niet volstoppen?

Overdrijf niet met zeep

De kans is groot dat u meer detergent gebruikt dan voor uw afwas, was of schoonmaak nodig is. Voor sommige klusjes bestaan bovendien andere oplossingen: lap de ramen eens met azijn (1 op 1 gemixt in water) of, bij oppervlakkige vlekken, zelfs gewoon met spuitwater.

Eet de hond op

Time to Eat the Dog: met dat boek zetten Robert en Brenda Vale de dierenwereld op z’n kop, door de ecologische voetafdruk van huisdieren te berekenen. Een gemiddelde hond – die elk jaar kilo’s vlees verslindt – blijkt even slecht voor het milieu als een Toyota Land Cruiser, een kat haalt het niveau van een Volkswagen Golf. Konijnen en kippen zijn wél een goed idee, als u ze na ‘gebruik’ oppeuzelt. Vogels en goudvissen zijn kleine eters en zijn dus vrij onschadelijk. De beste oplossing? Geen dieren in huis halen. Te laat? Gooi ze in de pan.

Plas in de douche

Wilt u water besparen? Plas dan onder de douche. Die opvallende oproep stuurde de Nederlandse politicus Bert Wassink (GroenLinks) onlangs de wereld in. Zo kunt u zes liter water per dag uitsparen. Als een miljoen mensen dat elke dag doen, levert dat op jaarbasis 2 miljard liter op. En dan vergat Wassink de vele rollen wc-papier nog te vermelden. Maar het kan nog beter. Spoel het toilet pas door na twee of meer plasjes.

Deel je restjes uit

Goed voor het milieu, uw portemonnee én uw cool factor. Thuiskoks die altijd met overschot zitten, kunnen terecht op thuisafgehaald.be: een website waar je restjes aanbiedt aan geïnteresseerden uit de buurt, tegen een zacht prijsje. Van porties lasagne tot abrikozentaart. Sociale eters kunnen dan weer terecht bij bookalokal.com, een internationale site waarop mensen je uitnodigen voor een diner of kookles bij hen thuis, in ruil voor wat centen.

Meer tips? greenwayoflife.wordpress.com – Een Vlaamse blog met concrete tips voor een duurzamer leven.
www.treehugger.com – Internationaal de moeder der groene, duurzame blogs.
www.gedeelddoor.be – Netwerk Bewust Verbruiken bundelt op deze gloednieuwe website meer dan 170 ruil- en deelinitiatieven in Vlaanderen en Brussel.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content