'Commissie steekt kop in het zand met onverantwoorde klimaatvoorstellen' (Bart Staes)

22/01/14 om 17:15 - Bijgewerkt om 17:15

Groen en SP.A zijn niet te spreken over de nieuwe klimaatdoelstellingen van de Europese Commissie. 'Een klap in het gezicht voor de groene economie', zegt Bart Staes (Groen).

'Commissie steekt kop in het zand met onverantwoorde klimaatvoorstellen' (Bart Staes)

© Thinkstock

De nieuwe klimaatdoelstellingen van de Europese Commissie zorgen voor uiteenlopende reacties bij de Belgische leden van het Europese Parlement. Groen en SP.A zijn niet te spreken over de verlaagde doelstellingen. CD&V is dan weer tevreden met de verdubbeling van de CO2-doelstelling. Voor Open VLD zijn het realistische streefdoelen.

De Europese Unie moet de uitstoot van broeikasgassen tegen 2030 met 40 procent indijken in vergelijking met 1990. Dat is de doelstelling die de Europese Commissie naar voren heeft geschoven om de strijd tegen de klimaatverandering na 2020 vorm te geven. Het aandeel van hernieuwbare energie in de Europese energiemix moet stijgen tot 27 procent.

Groen: 'Commissie steekt kop in het zand'

Voor Bart Staes van Groen steekt de Commissie de kop in het zand met totaal onverantwoorde voorstellen. "Een klap in het gezicht voor de groene economie. Fossiele bedrijven kunnen tevreden zijn." Hij stelt vast dat de Commissie en de Raad van Ministers "steeds vaker hun oren laten hangen naar de gevestigde orde van de fossiele industrie waardoor groene innovaties en efficiënte technologieën moeilijk van de grond komen". De Commissie kiest voor een "renaissance van olie, schaliegas en kernenergie", en niet voor groene energie.

SP.A: 'Beschamend'

"Beschamend lage doelstellingen", klinkt het bij SP.A'ster Kathleen Van Brempt. Na de kritiek van de milieuorganisaties zijn er dan wel bindende doelstellingen voor hernieuwbare energie. "Maar die zijn zo lachwekkend laag, dat iedereen door heeft dat de Commissie ons wil blij maken met een dode mus", aldus het Europees Parlementslid.

CD&V: 'Zelf beslissen welke instrumenten we inzetten'

CD&V'er Ivo Belet is dan weer "tevreden". "De nieuwe doelstelling betekent een verdubbeling van het huidige bindende engagement om tegen 2020 de CO2-uitstoot in de EU met 20 procent terug te dringen. Dat is best ambitieus. We zullen in Vlaanderen nu zelf beslissen welke instrumenten we inzetten om die ambitieuze doelstelling te halen."

CDH: 'Aanvaardbare basis'

Fractiegenote Anne Delvaux van CDH reageert voorzichtiger: de plannen zijn een "aanvaardbare basis", maar die moet "verfijnd en verbeterd worden".

Open VLD: 'Ademruimte voor Vlaamse bedrijven'

Ook Philip De Backer van Open VLD legt de link met het Vlaamse niveau, waar zijn partij in de oppositie zit. "De meer realistische doelstellingen van de Commissie geven ademruimte aan onze bedrijven, als ook Vlaanderen het juiste kader creëert."

Hij wijst erop dat de gewesten in ons land ruziën over de verdeling van de inspanningen voor de periode tot 2020, waardoor een nationaal plan uitblijft. "Als we de industrie in Vlaanderen willen houden moet de Vlaamse regering dringend zijn kerktorenmentaliteit achter zich laten en ambitie tonen." (Belga/AVE)

Lees meer over:

Onze partners