China bouwt grootste kloonfabriek ter wereld

26/11/15 om 15:15 - Bijgewerkt om 15:14

In 2016 start in het Chinese stadje Tianjin de bouw van 's werelds grootste kloonfabriek, goed voor de productie van zo'n 100.000 gekloonde kalveren per jaar.

China bouwt grootste kloonfabriek ter wereld

Koeien © iStock

Dat meldt het Chinese bedrijf BoyaLife dat in samenwerking met het Zuid-Koreaanse Sooam Biotech de bouw van een nieuwe kloonfabriek van 14.000 vierkante meter zal realiseren. Het Zuid-Koreaanse bedrijf is niet aan zijn proefstuk toe. Het kloonde de afgelopen jaren al 550 honden.

Volgens wetenschappers die meewerken aan het project is het niet alleen een "extreem belangrijke" stap voorwaarts om het bestaan van met uitsterven bedreigde diersoorten te garanderen, maar ook om te voorzien in de dagelijkse vleesconsumptie van de Chinese bevolking.

Voedselveiligheid

"We bewandelen momenteel een weg die niemand ooit heeft genomen", zegt Xu Xiachun, directeur van BoyaLife, aan The Guardian. Hij hoopt jaarlijks zo'n 100.000 koeienembryo's te kunnen produceren om zo vijf procent van de Chinese markt te veroveren. De wetenschappers hopen op termijn ook wedstrijdpaarden en speurhonden te kunnen klonen.

Via sociale media komt er heel wat kritiek op de plannen. Verschillende Twitteraars maken zich zorgen over de voedselveiligheid. En hoewel gekloond voedsel al in 2010 ingang vond in westerse landen zoals de Verenigde Staten, is het de omvang van het nieuwe project dat veel mensen zorgen baart. (MVM)

Onze partners