Australië doodt 50 onschuldige haaien en vangt geen enkele witte haai

07/05/14 om 14:17 - Bijgewerkt om 14:18

In zijn jacht op de grote witte haai, een menseneter die verantwoordelijk is voor de meeste ongevallen met haaien, heeft de Australische overheid 50 haaien gedood. Klein detail: daar was geen enkele witte haai bij. De dieren die gedood zijn, waren onschuldige haaiensoorten die nooit een mens zouden lastig vallen.

Australië doodt 50 onschuldige haaien en vangt geen enkele witte haai

Witte haai © Reuters

Wereldwijd sterven gemiddeld 5 mensen per jaar door een aanval van een haai. In Australië gaat het jaarlijks gemiddeld om 1 dodelijk slachtoffer. Het gaat in bijna alle gevallen om aanvallen van de witte haai, een indrukwekkende haaiensoort die onsterfelijk werd door de Jaws films van Steven Spielberg.

Meer dan 95 procent van de aanvallen gebeuren minder dan 30 meter voor de kust, heel vaak op slechts 2 meter voor de kust.

In een poging om toeristen, zwemmers, surfers en strandbezoekers te beschermen tegen mogelijke aanvallen van de witte haai, is Australië gestart met een proefproject om de vissen te vangen. De eerste maanden van het project zijn daarbij 170 haaien uit de zee geplukt. Daarbij werden er 50 gedood.

Beschermde soorten

Er werd geen enkele witte haai gevangen. Alle vissen die gevangen werden - en ook de 50 die gedood werden - waren dus onschuldige haaien die geen mens kwaad doen. Onder de gevangen haaien waren ook 5 exemplaren van een beschermde soort, waarvan er 4 gedood zijn.

Desondanks houdt de Australische overheid vol dat het project een succes is. De regering kondigt aan dat het verlengd wordt. Volgens de oppositie is dat 'complete waanzin'.

'Het project dat sommige haaien doodt en anderen voorziet van een merkteken, is bijzonder waardevol voor de wetenschap,' zegt Ken Baston, de Australische minister van Visserij, in de Britse krant The Independent. 'Wij herstellen hiermee het vertrouwen van zwemmers, duikers en strandgangers.'

Menselijke tol

'De menselijke tol die de haaien kosten, is gewoon veel te hoog,' zegt Baston. 'We zullen nooit weten of de haaien die we gevangen hebben, ooit een mens zouden doden, maar de Australische overheid hecht absoluut de grootst mogelijke waarde aan een mensenleven.'

'De regering heeft geen enkel wetenschappelijk bewijs geleverd dat het project ook maar het minste nut heeft,' zo zei Dave Kelly, oceaanspeciliast van Labor.

En dan nog dit: voor elke haai die een mens doodt, doden mensen ongeveer twee miljoen haaien, zo becijferde National Geographic.

Lees meer over:

Onze partners