Akkoord over bescherming van maritiem gebied in Antarctica

Pinguïns aan de Rosszee © reuters

Vierentwintig landen en de Europese Unie zijn tot een historisch akkoord gekomen om een oppervlakte van 1,55 miljoen vierkante kilometer in de Rosszee in Antarctica uit te roepen tot beschermd maritiem gebied voor de komende 35 jaar.

Dat heeft de Commission for the Conservation of Antarctic Marine Living Resources (CCAMLR) gemeld twee weken van onderhandelingen in het Australische Hobart.

De beslissing kwam er nadat Rusland zijn bezwaren rond het recht op visserij liet varen.

In het voorstel, dat werd ingediend door de Verenigde Staten en Nieuw-Zeeland, is opgenomen dat het gebied een algemene “no-take” zone wordt, waaruit niets mag worden verwijderd. Als deel van het compromis dat uit de onderhandelingen is gekomen, zal in bepaalde zones naar kril en ijsvissen gevist mogen worden voor wetenschappelijke doeleinden, aldus BBC.

Klimaatverandering

De Antarctic Ocean Alliance, een alliantie van milieuorgansaties, noemt het “belangrijke akkoord” een grote overwinning voor de bescherming van de Antarctische Oceaan.

“Dit is de eerste keer in de geschiedenis dat een grootschalig beschermd maritiem gebied wordt gecreëerd in internationale waters. Dit is het grootste beschermd maritiem gebied ter wereld”, aldus een woordvoerder. De Rosszee is een van de laatste intacte maritieme ecosystemen in de wereld, waar pinguïns, zeehonden, ijsvissen en een unieke orkasoort leven. Volgens milieuactivisten is het gebied cruciaal voor wetenschappelijk onderzoek, om te bestuderen hoe maritieme ecosystemen functioneren en om te bekijken welke impact de klimaatverandering heeft op de oceaan.

(Belga/RR)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content