Toestel vermiste pilote Amelia Earhart na 75 jaar gevonden?

19/08/12 om 17:48 - Bijgewerkt om 17:48

Onderzoekers hebben in de Stille Oceaan resten gevonden die mogelijk afkomstig zijn van het vliegtuig van Amelia Earhart, de Amerikaanse pilote die 75 jaar geleden verdween.

Toestel vermiste pilote Amelia Earhart na 75 jaar gevonden?

Onderzoekers hebben in de Stille Oceaan resten gevonden die mogelijk afkomstig zijn van het vliegtuig van Amelia Earhart, de Amerikaanse pilote die 75 jaar geleden verdween. Dat melden de Nederlandse omroep Nos en het Discovery News op basis van een artikel op de webstek van TIGHAR (The International Group for Historic Airplanec Recovery).

De voorwerpen, waarschijnlijk een stuurwiel en een landingsgestel, werden gevonden op de plek waarvan al gedacht werd dat het toestel van Earhart daar in 1937 is neergestort. Met de vondst hopen de onderzoekers een stap dichter te zijn bij de oplossing van het mysterie van de Earharts verdwijning.

'Lady Lindy'Earhart was de tweede persoon - de eerste vrouw - die de oversteek van de Atlantische Oceaan maakte. Zij deed dat in 1932, vijf jaar na Charles Lindbergh. Drie jaar later vloog zij als eerste piloot over de Grote Oceaan.

Earhart, bijgenaamd 'Lady Lindy', verdween op 2 juli 1937 ergens boven de Nukumanu-eilanden, op weg naar het eilandje Howland. Zij was van plan de wereld rond te vliegen - een vlucht van zo'n 47.000 kilometer.

Verschillende theorieën

Tighar meent dat de pilote niet crashte, maar op het eilandje Nikumaroro (deel van het huidige Kiribati) een noodlanding maakte en aldaar later is omgekomen. Een andere theorie stelt dat de pilote op een van de Marianen, een eilandengroep in de buurt van Japan, is geland en daar door Japanners gevangengenomen is. Zij zouden haar op verdenking van spionage hebben geëxecuteerd.

Crème tegen sproeten

Op 5 januari 1939 werd zij officieel dood verklaard. De nu gevonden voorwerpen werden met een onderwatercamera gefilmd en later vergeleken met foto's van haar vliegtuig. Bij eerdere expedities werden op dezelfde plek ook nog een handcrème en een crème tegen sproeten gevonden, die veel gebruikt werden door vrouwen in de jaren 30.

De onderzoekers denken niet dat zij het volledige vliegtuigwrak zullen kunnen vinden. "De oceaan is veel te wild", aldus een lid van het onderzoeksteam. "Het grootste deel van het toestel is al lang diep onder de zeebodem verdwenen". (Belga/INM)

Lees meer over:

Onze partners